IZBACILI SMO JE IZ UPOTREBE, a samo šaka je u stanju da oporavi ceo organizam: Izbacuje toksine, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju!
Sva lekovita svojstva leblebije
Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja i ima neverovatnu hranljivu vrednost. Puna je proteina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C. Čak i kuvana leblebija ima duplo više gvožđa od iste količine mesa. Takođe sadrži veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Kada je u pitanju biohemijski sastav leblebije, sušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% proteina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija. Izbacuje toksine i pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, odlična je za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ako ih redovno jedete, izbacićete sve nagomilane toksine iz creva i jetre.
Pogodna je za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju smanjen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 može se poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Štiti zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebijama doprinose zdravlju i snazi kostiju. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.
Snižava krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da uradite da biste snizili krvni pritisak je da jedete hranu koja sadrži malo natrijuma, a to je upravo ono što je leblebija. Pored toga, postoji i kalijum, koji je podjednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Evo kako: Pre kuvanja potrebno ih je potopiti u vodu najmanje 8 sati. Nakon toga ih prebacite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri sa poklopcem, odnosno 20 minuta u loncu pod pritiskom.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
Komentari(0)