SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Hurmašice, urmašice ili ormašice?
Recepti za kolače zalivene šećernim sirupom prenose se s kolena na koleno. Iako vremenom doživljavaju modifikacije dodavanjem novih sastojaka, najčešće se ispostavi da izvornim receptima ništa ne može da parira.
Takav je slučaj i sa urmašicama koje se prave od najjednostavnijih sastojaka - brašna, jaja, putera, oraha i šećera. Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 125 g putera (maslaca)
- 500 g oštrog brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g seckanih oraha
- 700 g šećera
- 2 limuna
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite urmašice, skuvajte šećerni sirup kojim ćete preliti kolače.
U šerpu sipajte litar vode, dodajte 650 grama šećera i kuvajte dok ne počne da vri. Operite limunove, isecite ih na tanke kriške, pa ih spustite u šećerni sirup i kuvajte dok sirup ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite sirup da se ohladi.
Jaja umutite mikserom, dodajte im 50 grama šećera i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Potom postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevenim i seckanim orasima i zamesite testo. Kidajte loptice, pa svaku pritisnite između dlanova i prislonite na rende, a onda ređajte u podmazanu tepsiju.
Urmašice pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad porumene, izvadite tepsiju iz rerne, pa zalijte kolače šećernim sirupom sa limunom i ostavite da odstoje barem preko noći.
Po želji, svaku urmašicu možete da ukrasite jezgrima oraha.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Kada bi se na Evroviziji birala hrana, evo na kom mestu bi bila Srbija
TasteAtlas bio je inspirisan Evrovizijom, zbog čega je napravio listu najbolje hrane u Evropi.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
Komentari(0)