UDROBICA, KAVURMA I GRUVANICA Stara srpska zaboravljena mrsna jela iz levačkog kuvara
Kavurmu svi znamo, a da li ste čuli za ova druga dva jela?
Udrobica je često jelo – poslastica kod Levčana.
Udrobica se pravi od džigerice (bele i crne), creva, srca i slezene. Sve se ovo stavi u lonac i obari. Zatim se makazama sitno iseče na komadiće, dobro opere i stavi u lonac da se kuva. Kad bude gotovo, onda se začinjava, i to: uzme se malo mleka, kajmaka, jedna kašika projinog brašna i jedno do dva jajeta (zavisno od količine) pa se sve to dobro izmeša i razmuti i sipa u udrobicu i posle desetak minuta ovo jelo je gotovo.
KAVURMA
Kavurma se pravi na sledeći način. Kao i udrobica, pravi se od svinjske džigerice (crne i bele), creva (tankih), srca, slezene, bubrega i od one „droždine“ što ostane od ceđenja masti. Kada se mast iscedi od topljenog sala i slanine, ono što nije moglo da se procedi, ostavi se za kavurmu.
Zatim se džigerica, creva, srce, slezena i bubrezi ostave obare i ostave na parčad, pa se sve to pomeša sa čvarcima i preostalom mašću, stavi malo „aleve“ paprike, izmeša, i sipa posebne posude gde se stvrdne i tako ostavi za zimu.
Kavurma može da se jede nezagrejena i zagrejana i to obično sa projinim hlebom.
GRUVANICA
Gruvanica se pravi na sledeći način:
Zamesi se pšenično brašno isto kao i za pogaču, s tom razlikom što se u nju stavi jedna ili dve kašike masti. Testo se stavi u tepsiju i tu raspljoštiti i zatim se stavi pod sač da se peče. Kada počne da se peče, odozgo se stavi parče slanine, suvo meso i na taj način gruvanica bude još mrsnija. Gruvanica se jede dok je vruća.
(Iz knjige Brativoja Markovića)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Komentari(0)