SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
Lekovi u stara vremena u 90% slučajeva su bila prirodna. Tako su se naši pradedovi lečili sa čuvarkućom, lekovitim biljem, domaćim mlekom i supom.
Jedna takva apoteka u stara vremena obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, "preprana" u devet voda, piše Lepa&srećna.
Naime, domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.
Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.
Smatra se da mast umiruje upalne procese i "izvlači" temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)