JEDINI JE PROIZVOĐAČ DOMAĆEG VINJAKA Nenad koristi nesvakidašnje sredstvo za prskanje stabala i lišća od samo 2 sastojka
Recept je Nenad preuzeo od dede, pa se praktično može ovo tretiranje nazvati tradicijom.
Kad su odlučili da na površini od pet hektara posade šljivik, Bogdanovići iz sela Ivankovac kod Ćuprije odmah su znali da voćke ne žele tretirati hemijom, već se isključivo baviti organskom proizvodnjom. Upravo zbog toga osmislili su nesvakidašnje sredstvo za prskanje stabala i lišća, koje je potpuno prirodno i sadrži dva sastojka - beli luk i koprivu.
- Recept sam preuzeo od svog dede, pa se ovo tretiranje može nazvati i tradicionalnim. Kopriva i luk se potope u mlaku vodu, kasnije idu na mešanje da puste ekstrate, aromu, a kasnije sve to zajedno ide u atomizer, pa se posle sa tom smesom svakodnevno prska voćnjak i zaista je delotvorno protiv brojnih bolesti i štetočina", rekao je za RINU Nenada Bgdanović.
Ovako tretirane, šljive na imanju u selu Ivankovac rađaju kao iz vode, a domaćin ih sve koristi kako bi napravio odličnu domaću, ekološku rakiju. Više od pola života Nenad je proveo u Švajcarskoj i dobro je shvatio šta znači kad se u svetu pomene srpska šljivovica.
Možda vas zanima:
SRPSKO PIĆE BOJE KARAMELE Koja se priča krije iza čuvenog vinjaka
Vinjak je alkoholno piće nastalo mešanjem vinskih destilata, praktično je u pitanju rakija od vina, po čemu nosi ime.
SIMBOL STRADANJA SRBA Veruje se da su crvenu boju dobili od zemlje NATOPLJENE KRVLJU kosovskih junaka (VIDEO)
Jedno od najvećih divljih staništa crvenog božura u Srbiji otkrila je sasvim slučajno grupa zaljubljenika u prirodu iz Ćuprije i Paraćina, lutajući Kučajskim planinama
Možda vas zanima:
SRPSKO PIĆE BOJE KARAMELE Koja se priča krije iza čuvenog vinjaka
Vinjak je alkoholno piće nastalo mešanjem vinskih destilata, praktično je u pitanju rakija od vina, po čemu nosi ime.
SIMBOL STRADANJA SRBA Veruje se da su crvenu boju dobili od zemlje NATOPLJENE KRVLJU kosovskih junaka (VIDEO)
Jedno od najvećih divljih staništa crvenog božura u Srbiji otkrila je sasvim slučajno grupa zaljubljenika u prirodu iz Ćuprije i Paraćina, lutajući Kučajskim planinama
Možda vas zanima:
SRPSKO PIĆE BOJE KARAMELE Koja se priča krije iza čuvenog vinjaka
Vinjak je alkoholno piće nastalo mešanjem vinskih destilata, praktično je u pitanju rakija od vina, po čemu nosi ime.
SIMBOL STRADANJA SRBA Veruje se da su crvenu boju dobili od zemlje NATOPLJENE KRVLJU kosovskih junaka (VIDEO)
Jedno od najvećih divljih staništa crvenog božura u Srbiji otkrila je sasvim slučajno grupa zaljubljenika u prirodu iz Ćuprije i Paraćina, lutajući Kučajskim planinama
- Srbija se u svetu prepoznaje po tom piću. To je pravi brend naše zemlje u svetu. Imam za cilj da napravim ozbiljnu destileriju, a rakija od ekološki dobijenih šljiva može biti samo najboljeg kvaliteta. Sledeće godine proširuju se zasadi, dodao je Nenad.
Pored tradicionalnog pravljenja rakije, Nenad se oprobao u još jednoj disciplini. Jedini je proizvođač domaćeg vinjaka, što je i potvrdio brojnim nagradama.
- Mi preradimo vino od domaćih posebnih sorti, koje moraju da odleže minimum pet godina. Što duže provede u buretu to je bolje po vino, kasnije ide u dodatnu preradu gde se razblažuje i ide kroz destilacioni aparat. Kada se to odradi ponovo se vraća u hrastova burad na mirovanje - zaključio je on.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
Komentari(0)