ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Najbolje je, ako se može, konzervans u zimnicu i ne stavljati, a po mogućstvu ni šećer.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Zimnica

S početkom jeseni nabavljaju se i pripremaju paprike, krastavci, kuva se paradajz, pravi se slatko, džemovi i pekmezi, međutim presudno je važno da to radite na što zdraviji način. U nastavku pročitajte kako se pravi zimnica bez konzervansa, koja je potpuno zdrava bilo da je slana ili slatka.

Zašto su konzervanci u zimnici štetni?

Konzervansi i aditivi tradicionalno se dodaju zimnici kako bi sprečili razvoj bakterija i gljivica na ovim namirnicama. Njihov cilj je da hrana potraje što duže. Koliko je to dobro za nas? Pa i nije baš najbolje rešenje, evo zbog čega.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju kako konzervans, tačnije aditiv E211 uništava mitohondrije i tako ubrzava starenje. Može izazvati degenerativne promene, poput Parkinsonove bolesti. Na kraju čak rezultira cirozom jetre, a u kombinaciji s vitaminom C formira benzen, potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najbolje je, ako se može, konzervans u zimnicu i ne stavljati. Takođe moguće je izbeći i dodavanje šećera, kod nas opet tradicionalnog dodatka slatkoj zimnici, sokovima, džemovima i pekmezima. Bez njega, slatka zimnica je zdravija za sve, a mogu je, bar ponekad, u malim količinama, jesti i dijabetičari.

Kisela cvekla za zimnicu

Potrebno vam je:

2 kg cvekle,
2 l vode,
50 g soli.

Priprema recepta:

Cvekle, manje ili srednje veličine, oljuštite, operite, složite u posudu gde će se kiseliti i pritisnite ih nečim teškim. Preko nje prelijte prokuvan i ohlađen presolac od vode i soli, neka bude barem desetak centimetara iznad. Prve dve nedelje posle stavljanja na kiseljenje skidajte i bacajte penu s površine.

Spremanje cvekle za zimnicu nije previše zahtevno. Zahvaljujući njoj imaćete potrebne minerale i vitamine u zimskim mesecima.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Napravite ajvar od zelenog paradajza

Sastojci:

4 kg zelenog paradajza,
4 veća korena rena,
400 g senfa,
6 dl ulja,
soli po ukusu.

Kako se pravi ova zimnica bez konzervansa:

Opran i očišćen paradajz sameljite na mašini za meso. Ostavite ga u cediljki neka se ocedi od soka koji sam pušta. U međuvremenu očistite i istružite ren, dodajte mu paradajz i ostale sastojke. Sve dobro umešajte i sipajte u odgovarajuće tegle. Čuvajte ih u ostavi.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube
 

Šarena salata

Potrebni sastojci:

2 kg zelenog paradajza,
2 kg krastavčića kornišona,
10 zelenih mesnatih paprika,
5 glavica crnog luka,
3 grančice slačice sa semenom,
malo sirćeta,
so,
3 Iitre vode.

Priprema zimnice:

Oprano i očišćeno povrće isecite na komade i poređajte u tegle sa slačicom. Od vode, sirćeta i soli skuvajte presolac, ohladite ga i prelijte povrće. Sačekajte neka ogrezne. Zatvorite tegle celofanom i spakujte ih u vaš špajz. Ovako napravljena domaća zimnica bez konzervansa i vinobrana, sigurno će obradovati vaše ukućane.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Nezaobilazni sataraš

Potrebno:

6 kg mesnatih paprika,
4 kg paradajza,
1 kg crnog luka,
1 l ulja
soli po ukusu.

Kako se pravi sataraš zimnica:

Povrće operite i sitno iseckajte ili sameljite na mašini za meso. Zatim ga pržite na ulju dok ne uvri sva tečnost koju je pustilo. Posolite, vruće sipajte u tegle i držite u umereno zagrejanoj pećnici da se uhvati korica. Ohlađene tegle zatvorite i spakujte. Ovako napravljena sataraš zimnica bez konzervansa je idealna za jelo.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Domaći kečap za zimu

Sastojci:

4l gusto ukuvanog soka od paradajza,
30 g soli,
50 g šećera,
4 dl vinskog sirćeta,
4 glavice crnog struganog luka,
2 glavice belog luka,
4 kašike senfa,
malo mlevenog bibera.

Kako se pravi kečap zimnica bez konzervansa?

Sve sastojke pomešajte i kuvajte 15 minuta, računajući od trenutka kad je smesa proključala. Vruć kečap sipajte u male tegle ili flaše sa širokim grlićem. Zatvorite ih celofanom, utoplite ćebetom i ostavite neka prenoće.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Kuvani paradajz bez konzervansa

Potrebno:

5 kg paradajza,
2 paprike babure,
4 glavice crnog luka,
1 veza peršunovog i celerovog lista.

Priprema paradajza za zimnicu bez konzervansa:

Isecite ga sitno i stavite u šerpu. Dodajte paprike, peršun, celer i luk pa kuvajte na umerenoj vatri dok ne otpadne ljuska. Smesu skinite sa šporeta i propasirajte kroz cediljku vodeći računa da ne prođu semenke.

Propasiran paradajz ponovo sipajte u šerpu i kuvajte dok se masa s početka ne prepolovi. Dok je još vreo sipajte u flaše. Zatvorite ih celofanom i ostavite nek prenoće umotane u ćebe, a onda spakujte s ostalom zimnicom.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Domaći pekmez od jabuka

Trebaće vam:

1,5 kg rendanih jabuka,
1/2 kg rendane šargarepe,
1 čaša vode,
2 vanil-šećera,
sok od dva limuna,
malo cimeta.

Spremanje pekmeza:

Jabuke oljuštite, izrendajte i usitnite u blenderu. Pomešajte sa ostalim sastojcima i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta, uz povremeno mešanje. Ukoliko se tokom kuvanja na površini bude stvarala pena, skinite je i bacite. Vruć pekmez sipajte u vruće tegle i ostavite neka se polako hladi na tamnom i suvom mestu.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Džem od jabuka
 

Zimnica od šljiva

Za ovaj domaći pekmez biće vam potrebno 10 kg šljiva.

Priprema:

Šljive operite i ocedite, svakoj izvadite košticu i ređajte ih u pleh. Neka unutrašnja strana voćke bude okrenuta nagore. Uz povremeno mešanje pecite oko dva sata na 220°C. Kad se sok pretvori u sirup, pekmez je gotov. Tada ga izručite u vruće tegle, odmah zatvorite i ostavite u rerni uključenoj na 100°C još 20 minuta. Kada se tegle skroz ohlade, sklonite ih na suvo i tamno mesto, gde inače držite zimnicu.

ZDRAVA ZIMNICA NIJE MIT Bilo slana ili slatka i to bez konzervansa, spremite je ZA DESETKU (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Džem od šljiva
 

Recept za sok od borovnice

Domaća zimnica nije skroz kompletna, ukoliko nemate makar par litara pravog prirodnog soka u špajzu. Za ovaj recept trebaće vam 5 kg borovnica i malo rakije.

Priprema soka:

U veći lonac u kome ima malo vode, tek da prekrije dno, sipajte borovnice, prethodno dobro oprane i osušene. Zatim stavite na šporet samo nek baci ključ. Smesu kroz levak prespite u čiste i suve flaše, koje treba ostaviti otvorene dok se borovnice sasvim ne ohlade. Tada u grlić svake flaše sipajte malo kvalitetne rakije, zatvorite ih celofanom i čuvajte na suvom mestu.

Prijatno!

Izvor: Vijesti

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading