MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?
Zapitali smo se ima li zapravo razlike između palente, i kačamaka, za koje smo mislili da su samo različita imena jednog istog imena.
Mnogi ljudi misle da su termini kačamak i palenta sinonimi za isto jelo, ali to nije istina. Da bismo došli do odgovora pitali smo naše poznate kuvare Milijana Stojanića i Nenada Gladića - Lepog Brku, ima li razlike u ovim jelima. Složili su se da je razlika u vrsti i teksturi brašna sa kojim se pravi.
Palenta koju mi danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta, dok se za kačamak obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. Zavisno od kraja, u kačamak se dodaju sir, kajmak, slanina, a najpoznatiji je smočani, crnogorska verzija sa kuvanim krompirom, sirom i kajmakom.
Kačamak u Bosni zovu pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu mamaljiga.
Možda vas zanima:
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Možda vas zanima:
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Možda vas zanima:
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Ako vi znate ima li još neke razlike između palente i kačamaka ili su zapravo ovo ipak dva ista jela, pišite nam u komentarima.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
Komentari(3)
Istina
14.10.2022 17:58
Vesna
15.10.2022 23:04
Kacamak se kuva od kukuruznog brasna a polemta od kukuruznog griza. Razlika je i u pripremi posto se polenta kuva mnogo krace dok se kacamak kuha minimum 45 minuta.
Kadinjača
16.10.2022 09:31
Razlika je jezička, u Srbiji je kačamak a zapadno od Drine mogu da ga zovu kako god hoće.
Negde zovu i cicvara