TRADICIONALNA SRPSKA PROJA Nekada se spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jednu od najpriznatijih specijaliteta u svetu
Proja je kukuruzni hleb koji se uglavnom meša sa projanicom ili projarom.
Razlikuju se po načinu pripreme, proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, dok se projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima.
Nekada se proja spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jedan od najpriznatih specijaliteta u svetu, i sam BBC je uvrstio srpsku proju među 50 najboljih hlebova na svetu. Oni su je opisali kao: „Tople kocke, srpska proja ili kukuruzni hleb, u toj zemlji se najviše jedu uz domaći specijalitet, sarmu“. Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb.
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Gotovo da nema domaćinstva u Srbiji koje ne priprema proju, i nije ljubitelj iste.
Recepti
PROJA
8 šoljica kukuruznog brašna
2 šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 čaša kisele vode
PROJA SA SIROM
300 g sira
3 jaja
1 šoljica pšeničkog brašna
2 šolje kukuruznog brašna
2/3 šolja ulja
1 kesica brašna sa sirom
1 kašičica soli
1 šolje jogurta
prašak za pecivo
Priprema:
Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom i kašikom masti da se dobije masa osrednje gustine. Masu izručiti u dobro podmazan pleh, oko dva prsta debljine, poravnati vlažnom kašikom i peći u pećnici na umerenoj temperaturi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
Komentari(0)