DELIKATES NAMENJEN SAMO ZA PRAVE GURMANE Kako da napravite najbolju udrobicu – staro srpsko jelo od iznutrica (RECEPT)
Iako je reč o delikatesu koji je namenjen samo za prave gurmane, zbog sastojaka od kojih se priprema mnogima ne izaziva želju da ga probaju. Ipak ovo staro srpsko jelo koje se priprema od svinjskih i ovčijih iznutrica često je prava poslastica na slavama.
Najbitniji deo pripreme ovog jela je pranje i čišćenje iznutrica. Od svinjskih iznutrica koriste se creva, džigerica i ostali unutrašnji organi, a od ovčijih samo tanka creva i džigerica. Od ovčijih iznutrica, koriste se samo ovi delovi jer zahtevaju namanje posla pri pranju i čišćenju. Ovčije iznutrice ne koriste se često u ishrani jer kod ljudi postoji odbojnost zbog mirisa i komplikovanog načina pripreme. U pitanju su preživari pa je kiselina u crevnom traktu drugačija i zahteva drugačiju vrstu obrade. Bilo kako bilo tanka creva čiste se i pripremaju kao svinjska.
Pranje i priprema sastojaka
Nakon što se creva jednom operu treba ih prevrnuti. Posle toga treba biti istrajan i prati ih u više voda. Tajnu dobro priprepljemenih creva otkiva nam jedna baka iz okoline Kruševca. Naime crevca treba oprati u više voda. Kombinuju se voda, sirće i soda bikarbona. Sirće i soda izvlače miris i eventualno negativne sastojke. Dodavati sirće i menjati vode dok se reakcija i „pena“ smanji na najmanji mogući nivo i budete zadovoljni čistoćom. Jako je bitno u ovom delu da u creva budu potpuno čista. Džigericu je dovojlno oprati u par voda da bi se smanjio udeo krvi.
Nakon ovoga sledi kuvanje, pustite da vri što duže, ali vodite računa da se ne prekuvaju crevca, jer su mekana, nije poželjno da se raspadaju. Crevca imaju važnu ulogu u strukturi jela. Dovoljno je da se kuvaju 30 minuta, vodu prospite. Nakon toga pustite da se ohladi i iseckajte makazama sve na sitne delove 2 do 2,5 cm dužine. Naravno iznutrice možete da isečete i pre kuvanja. Ako ste sve prethodne korake uradili pravilno, neće se osetiti razlika u ukusu između svinjskih i ovčijih iznutrica.
Sastojci:
Iznutrice
Crni luk
Praziluk
Koren celera
Peršun
Lovorov list
Vegeta
2 decilitra belog vina
Ulje ili mast
Postupak
Količina iznutrica nikada nije ista, i zavisi od veličine prasadi ili jagnjadi. Količinu odredite prema svojim potrebama, odnosno koliko smatrate da je potrebno. Iseckati par glavica crnog luka, 4 čena belog luka, željenu količinu praziluka i malo celera. Sve to propržiti blago i dodati iznutrice. Nakon toga dodati začine po ukusu. Sve se prži 3 do 4 sata na tihoj vatri. Za prženje se može koristiti ulje ali je jelo ukusnije ako se prži na masti. Pred sam kraj dodati vino. Da biste sprečili zagorevanje dodajte povremeno malo vode. Jelo je gotovo kada se dobije gusti sos braon boje, jako je bitno da jelo prožmu svi začini koje dodajemo ali da se iznutrice ne prekuvaju.
Izvor: agromedia
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
Komentari(0)