ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Gulaš (mađ. gulyás) je vrsta jela, poreklom iz Mađarske, koje se najčešće sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike. Uz papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera.
Gulaš je jelo koje se pravi širom Srbije, ali se ne bez razloga Vojvodina smatra pravim predstavništvom gulaša. Koliko je ovo jelo popularno u Srbiji govori redovno održavanje gulašijade širom naše zemlje.
Najpoznatiji gulaš svakako je Sekelji gulaš, u koji se dodaje i kupus ribanac. A ovako ide recept za čobanski gulaš...
Možda vas zanima:
VALJUŠCI SA KROMPIROM Starinski recept poreklom iz Srema vratiće vas u detinjstvo (VIDEO)
Vojvođanska kuhinja je najbolji primer ukrštanja kultura i suživota naroda na jednom prostoru.
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:
VALJUŠCI SA KROMPIROM Starinski recept poreklom iz Srema vratiće vas u detinjstvo (VIDEO)
Vojvođanska kuhinja je najbolji primer ukrštanja kultura i suživota naroda na jednom prostoru.
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:
VALJUŠCI SA KROMPIROM Starinski recept poreklom iz Srema vratiće vas u detinjstvo (VIDEO)
Vojvođanska kuhinja je najbolji primer ukrštanja kultura i suživota naroda na jednom prostoru.
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Sastojci:
Možda vas zanima:
VALJUŠCI SA KROMPIROM Starinski recept poreklom iz Srema vratiće vas u detinjstvo (VIDEO)
Vojvođanska kuhinja je najbolji primer ukrštanja kultura i suživota naroda na jednom prostoru.
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:
VALJUŠCI SA KROMPIROM Starinski recept poreklom iz Srema vratiće vas u detinjstvo (VIDEO)
Vojvođanska kuhinja je najbolji primer ukrštanja kultura i suživota naroda na jednom prostoru.
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
250 gr junetine od plećke
250 gr dimljenog vrata
250 gr dimljene slanine
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 crvene paprike
3 srednja paradajza
1 dl ulja
supena kašika mlevene paprike
so, biber i suvi začin po ukusu
1,5 kg belog krompira
Priprema:
Meso, suvo meso, slaninu i kobasce isecite na komade. Crni luk sitno naseckajte, kao i beli luk. Papriku isecite na kockice, a paradajz na kriške. U sud stavite ulje i izdinstajte meso, suvo meso, slaninu i kobasice. Izvadite meso, prekrijte aluminijumskom folijom, a na masnoći izdinstajte crni i beli luk. Kada omekšaju, dodajte papriku, a kada i ona omekša, stavite paradajz.
Kada paradajz otpusti sok, dodajte meso i sve promešajte. Začinite i ako je potrebno sipajte malo tople vode da prekrije smesu. Kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi. Povremeno protresite sud.
Krompir očistite, isecite na četvrtine i obarite u posoljenoj vodi. Servirajte gulaš uz bareni krompir. Izbor mesa, suvog mesa, slanine i kobasica može biti prema vašem ukusu.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
Komentari(0)