SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

16:00

Aktuelno 0

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Vladika Atanasije
Foto: Rina

Vladika je istakao da Vaskrsenje Hristovo, kao događaj, podrazumeva sve ono što je činio Hristos, a naročito ona tri dana: Veliki Petak, u subotu i nedelju, sami dan Vaskrsenja. Ova tri dana sačinjavaju jednu celinu.

– Vaskrsenje Hristovo, odnosno Vaskrs, kako ga mi proslavljamo kao praznik, jeste praznik, sažimanja celokupnog dela Hristovog, sa svom naukom njegovom, sa svim onim što je on učinio, ali takođe i sažimanje celokupnog hrišćanskog iskustva života, svakog od nas pojedinačno i celokupne istorije hrišćana.

Čitajući Jevanđelje vidimo da je Hristos često i plakao videći kroz šta mi prolazimo, i intervenisao je, kao Bog, pomerajući granice prirode, lečeći bolesne, urazumljujući nerazumne, vraćajući na pravi put života zalutale, pokazujući nam pravo življenje, smisleno, svojim primerom, svojim životom. Praznujemo ljubav Božiju prema nama, to je osnovno obeležje ovoga trodnevlja, petka, subote, nedelje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Veliki petak najviše je pokazao Bog koliko nas voli, koliko mu je stalo do nas. Jer je za nas, ispred nas, pristao da izađe na Golgotu, da bude izvrgnut svima porugama, poniženjima od strane ljudi, prepuštajući sebe svesno, dobrovoljno, rukama nepravednika, bezbožnika, da ga oni vežu kao razbojnika, i da ga kao razbojnika, Njega, Pravednoga, Bezgrešnog, raspnu na Krstu kao našeg predvoditelja. Jer On postrada kao jagnje uzevši na sebe naše krivice, naše grehe – istakao je vladika Atanasije.

Episkop naglašava da Hristos zatim ulazi u iskustvo smrti. Obeležje subote je to da je Hristos boravio na tom prostoru našeg iskustva životnoga, jer mi u grob ulazimo.

– A On uđe u grob da kaže: I kad tamo odete niste sami, Bog je sa vama, ima vas Bog u vidu. I pokaza Bog svoju božansku silu u našoj prirodi, kroz našu prirodu, slabašnu, tako što kroz našu slabašnu prirodu vaskrse iz mrtvih, nju, ovu prirodu, uspravi iz groba i dade joj silu da živi, da uvek pobeđuje slabosti, da uvek pobeđuje greh, dajući joj moć da uvek živi ljubavlju. Sve nas Gospod poziva na to da Ga imamo u svom pamćenju, i to baš onakvoga, ljubećeg, moćnog, uvek prisutnog sa nama, i kao onoga kojem je uvek stalo do nas. I koji uvek može da nas osposobi, svojom ljubavlju i svojom moći, da se uspravljamo i da nastavljamo, ali na pravi način – zaključio je Episkop Atanasije, čestitajući svima predstojeće praznike radosnim hrišćanskim pozdravom Hristos Vaskrse!

Izvor: Rina

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Komentari(0)

Loading