ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.
Međutim, da se ne živi od stare slave i da dovitljive Ere imaju još jednog keca u rukavu kad su u pitanju domaći specijaliteti, na delu i u praksi pokazao je pečenjar Marko Bondžulić. Navikli da svinjsko i jagnjeće pečenje kupuju i jedu na kilogram, gosti su ostali bez teksta kad su na meniju njegove radnje ugledali još jednu ponudu - sendvič sa svinjskim pečenjem. Ubrzo je ovaj specijalitet dobio i svoje ime - užički giros, jer tako sitno iseckano meso kao što se nalazi u sendviču karakteristično je za grčki slani delikates.
"Kao i za sve i ovde je najvažnija dobra osnovna sirovina, a to je u ovom slučaju svinjsko meso. Krtina od pečenja se secka na sitne komade, a zatim oko sat vremena kuva u šerpi sa čuvenim pretopom ili takozvanom mocom. Kad to bude gotovo i dobro krčkano stavljamo u domaću kuflu, a preko ide kupus salata, crvena ljuta paprika ko voli. Za jedan sendvič nije potrebno više od minut vremena, ako su svi sastojci dobro pripremljeni", rekao je pečenjar Marko.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Poznati kao ljubitelji jake hrane Užičani su bili oduševljeni novim specijalitetom, ali dobar glas daleko se čuje pa su i brojni prolaznici kroz ovaj grad svratili da probaju "giros na užički način". Vrlo brzo postao je jedan od najprodavanijih proizvoda.
"Koristimo sve domaće sirovine, u šerpu u kojoj se krčka meso sa pretopom dodajemo par tajnih sastojaka koji daju specijalitetu specifičan ukus. Pkušali su da nas kopiraju, ali bio je uzalud. Ljudi probaju, ali se svi ponovo na ovaj poseban sendvič vrate kod nas", dodaje Marko.
Kaže da recept neće menjati, ali će u užički giros dodati još po koji sastojaka. Ovaj novi specijalitet u zlatiborskom kraju već je dobro zaživeo i već preti da postane ozbiljna konkurencija čuvenoj komplet lepinji.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINOM Starinski ali preukusan obrok za celu porodicu!
Krompir je svima omiljena namirnica, a ovo preukusno jelo će voleti svi članovi vaše porodice.
BAKIN RECEPT ZA STARINSKU BAKLAVU SA ORASIMA: Morate da je probate, toliko je SOČNA da će vam krenuti VODA NA USTA
Ostaviti da upije i ohladi se. Prelepa!
Komentari(0)