NJEGOVO VELIČANSTVO SUDŽUK Pikatna kobasica sa kimom, crvenom paprikom i belim lukom
Sudžuk - Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski. Koristimo ih i sirove i pržene i pečene.
Ime ovog mesnog specijaliteta – sudžuk – usvojeno je u istom obliku kod nas i u jezicima u regionu i šire (pa tako i bugarskom, grčkom, ruskom, jermenskom i arapskom). Poreklom vodi od srodne turske reči koja znači kobasica.
View this post on Instagram
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Sada pripada svim ovim nacionalnim kuhinjama, a tradicionalno se nam je najverovatnije stigao iz osmanske.
Sastoji od mlevenog mesa (obično govedine, ali i prasetine ili jagnjetine, a u nekim receptima se koristi i konjsko meso, kao u Kazahstanu i Kirgistanu, na primer) i raznih začina, uključujući peskavicu, kim, ruj, beli luk, so i crvenu papriku koji se unose u kobasicu i suše nekoliko nedelja. Sudžuk može biti više ili manje ljut, prilično je slan i ima visok sadržaj masti.
Kod nas su čuveni užički, novopazarski, sjenički i kosovski.
View this post on Instagram
Može se koristiti sirov, ali takođe i pržiti, mešati sa jajima i dodavati raznim aromatičnim jelima, dok se veći komadi peku.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)