SRPSKI DŽIN Stavio u kazan za rakiju bobice kleke i dobio fenomenalno piće, na aromi mogu da nam zavide i Englezi
Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune dzepove.
Ipak, Dejan Ilić otišao je korak dalje. Dugo je razmišljao kako preraditi kleku i nešto dobiti, a onda je odluka pala da je stavi u kazan iz kog je posle u planinskom srpskom selu potekao dzin, koji je više tipičan za Englesku.
„Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim dzin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre dzina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da dzin proizvodim u većim količinama”, kaže Dejan za RINU.
Kad su pristigle prve količine ovog pića, svi su bili oduševljeni. Dejan je tačno pogodio i meru i kombinaciju. Prve količine pića poklonio je rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
„Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog dzina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se ’prepeče’u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti”, objašnjava Dejan.
Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će ovaj dzin sa padina Murtenice da zaživi, pa će možda zapadna Srbija dobiti i svoj novi brend, nikad se ne zna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
Komentari(0)