KRALJICA SVAKOG VESELJA Omiljeno jelo našeg naroda kao neizostavni deo svih proslava i slavskih trpeza
Najstrasveniji ljubitelji sarma smatraju da što duže sarma stoji, odnosno što se više podgreva, postaje sve bolja i bolja, i da mogu istu jesti nekoliko dana zaredom.
Sarma je postala neizostavni deo svakog veselja, proslava i slava koja se proslavljaju zimi, gde se služi kao predjelo. I ako niste do sada probali ovo čarobno srpsko tradicionalno jelo, učinite to što pre.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA PRAVU SRPSKU SARMU Uz ove trikove će biti ukusnija nego ikad
U nastavku pročitajte recept za najbolju sarmu.
HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA PRAVU SRPSKU SARMU Uz ove trikove će biti ukusnija nego ikad
U nastavku pročitajte recept za najbolju sarmu.
HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC Vojvođanska tradicionalna kuhinja
Cipovka je tradicionalna vrsta hleba, karakteristična za područje Vojvodine. Prema Vukovom Srpskom rječniku, reč „cipovka” je izraz koji se u Sremu, Bačkoj i Banatu koristi za manji hleb koji se nosi na put.
Sarmu, ili bar neku njenu verziju, doneli su Osmanlije u ovaj kraj. Njegovo ime potiče od turske reči „sarmak“, što znači „umotati“. Ipak, u Turskoj postoji vrsta slatkiša koja se naziva i „sarma“, dok se u Srbiji taj izraz koristi samo za slano jelo.
Sarma se obično pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Mešavina mesa, pirinča i začina umotana je u listove kiselog kupusa, a zatim se stavlja u lonac, u kome se dugo krčka. Iskusni kuvari u Srbiji mogu satima da kuvaju na laganoj vatri, čineći njen ukus još boljim. Posebno ako u smešu dodate malo dimljenog mesa ili slanine. Pravi gurmani uvek piju vino i uz njega imaju hrena ili belog luka.
Ono što je karakteristično za sarmu je da u njenom ukusu možete uživati i ukoliko ste vegan.
U ovom regionu postoji i druga vrsta sarme. Ljudi iz Srbije obožavaju ovo jelo toliko da ga se ne mogu odreći ni tokom leta. Zbog toga, ako ste u Srbiji, možete uživati čak i tokom letnjih meseci. Samo, u ovoj verziji sarme, meso i pirinač su umotani u lišće vinove loze umesto kiselog kupusa, a dodaje se i malo luka. Takođe se može napraviti na vegetarijanski način. Slava, venčanje ili čak dobar nedeljni ručak gotovo se ne mogu zamisliti bez sarme za stolom.
1 kg mlevenog svinjskog mesa
1 solja pirinča
2 kom srednje glavice luka
1 kom mala sargarepica
1 cen belog luka
150 suve slaninice
1 kasika vegete
so i biber po ukusu
1/2 kasicice ljute mlevene paprika
1 kasicica slatke mlevene paprika
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
Komentari(0)