SAVRŠEN DORUČAK TOKOM POSTA Obožavala ih je cela Jugoslavija, a evo kako da ih i vi napravite na najlakši način
Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje.
Ukoliko ste ljubitelj testa i peciva, a želite da za jutarnji i večernji obrok kombinujete slane i slatke namaze tokom posta, ovaj recept za mekike biće pravo rešenje za vas.
Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje. Ukoliko, pak, procenite da ste zamesili previše testa, možete ga čuvati u frižideru i pržiti kad nemate vremena za pripremu drugog obroka.
Možda vas zanima:
RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Možda vas zanima:
RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Možda vas zanima:
RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 350 g brašna tip 400
- 20 g kvasca (pola kockice)
- ravna kafena kašičica šećera
- ravna kafena kašičica soli
- čašica domaće rakije
- 3 kašike ulja za testo + ulje za prženje
Priprema:
U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.
U činiju sipajte ostatak brašna, dodajte aktivirani kvasac, tri kašike ulja, domaću rakiju i so, pa zamesite meko testo. Umešeno testo pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da narasta pola sata.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga pomoću oklagije, pa rukom odvajajte manju količinu testa i razvucite ga u oblik mekike. Kad na isti način utrošite sve umešeno testo, pokrijte ga krpom dok se ne zagreje ulje za prženje.
U dublji tiganj sipajte malo više ulja, pa ga zagrejte i spuštajte mekike da se prže. Obavezno ih okrenite tokom prženja, kako bi ravnomerno dobile zlatnu boju. Ispržene mekike ređajte na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih prebacite na tanjir i služite uz džem, med, ajvar, humus...
Ukoliko ne ispržite sve pripremljeno testo, posudu u kojoj ste ga mesili prekrijte prozirnom folijom sa svih strana, pa je stavite u frižider. Ovako umešeno testo može da stoji u frižideru tri dana, a da prilikom prženja zadrži dobar ukus.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)