Ovde je kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates FOTO
Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
Možda vas zanima:
Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama
Oni su budućnost srpske violine
Ako je neko razmišljao da se preseli u grad, sada je odustao: Ovo je prava srpska "seoska metropola",
Pranjani pulsiraju od života a otvara im se i sala za veselja za 500 ljudi
- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.
Evo zašto ne treba kupovati ZAPAKOVAN HLEB: Na OVO morate da OBRATITE PAŽNJU - opasnost vreba iz kese
Nasečeni hleb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti. Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svestan mogućih nedostataka sečenog hleba kupljenog u prodavnici.
OVO JE NAJBOLJE REŠENJE ZA BAŠTOVANE: Ko sadi u kutijama, taj zna šta je prinos! (VIDEO)
Vlasnici malih bašti ili balkona često se odriču gajenja povrća, a ono se može uspešno dobiti i na ovaj način!
SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi
Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.
Imaju najveće plate u Moravičkom okrugu: Dragačevci najbolje zarađuju i prvi po visini zarada već godinama, slede Gornji Milanovac pa Čačak i Ivanjica
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u februaru u Moravičkom okrugu iznosila je 80.580 dinara, što je za nepunih hiljadu dinara manje nego što je bila prethodni mesec.
SA PORODICOM Nikola Rokvić dočekao Vaskrs u mestu gde Sveti Nikola "vratio vid" Stefanu Dečanskom (VIDEO)
Nikola Rokvić je već četrnaest dana na putu ka manastiru Svetog Nektarija na Egini sa ciljem da se pokloni svetitelju koji inače slovi za zaštitnika onkoloških bolesnika. Nikola na ovom putu takođe ima cilj da skupi sredstva da se renovira deo dečije onkološke bolnice
Komentari(0)