Ovo su vredna i poštena braća odlikovana od strane predsednika Srbije lično: Kurtagići su ponos Peštera, počeli sa 100 a sada imaju preko hiljadu ovaca i najveće stado na Balkanu

10:00

Aktuelno 0

Da se vredan i pošten rad uvek isplate na svom ličnom primeru pokazali su stočari sa Pešteri. Braća Kurtagić nisu napustili svoje porodično ognjište nego su se uhvatili sa surovim uslovima i postali vlasnici najvećeg stada ovaca na Balkanu. Seladinu Kurtagiću povodom Dana džavnosti orden je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti stočarstva.

braća Kurtagić
rina

- Ova nagrada nam puno znači, još kada vam uruči predsednik države to priznanje nema cenu. Kao najbolji stočari u državi dobili smo priznanje, koje je nam je uručeno. Ovo je prvi put u istoriji da se odlikuje neko iz Sjenice, i to da ga odlikuje presednik lično. Nismo samo mi srećni već svi u našem kraju. Veliku zahvalnost ne dugujemo samo Vladi Srbije i predsedniku nego i Ministarstvu poljoprivrede, rekao je za RINU Seladin.

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo neverovatnu brojku od preko 1.000 grla. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu u tome uspeli.

braća Kurtagić rina
 

- Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe", rekao je Saladin.

braća Kurtagić rina
 

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Porodaja ide "kao alva", a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

 

srpkinja sa zastavom

SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi

Aktuelno

15:00

7 maj, 2024

Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.

Komentari(0)

Loading