NJIHOV SIR I KAJMAK OBILAZI SRBIJU Miloljub iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka drži porodicu na okupu i bave se preradom mleka
"Situacija u mlečnom govedarstvu nije laka, ali mi još uvek opstajemo"
Kada su pre sedamnaest godina Đerovići odlučili da ne zavise od mlekara već se isključivo opredelili za preradu mleka, pokazalo se da je to bila ispravna odluka. Danas, ovo domaćinstvo iz Gornje Gorevnice prepoznatljivo je po proizvodnji najkvalitetnijeg čačanskog sira i kajmaka.
„Ima posla ko hoće da radi. Situacija u mlečnom govedarstvu nije laka, ali mi još uvek opstajemo. Cena mleka šeta, danas jedna, sutra druga cena, zato smo se odlučili da prerađujemo kompletnu količinu mleka i nismo se pokajali. Sve što proizvedemo to nađe put do kupaca, kaže Miloljub Đerović.
U stajama Đerovića samo su tri muzna grla, ali ih to nije obeshrabrilo u nameri da se opredele isključivo za preradu mleka i da svojim proizvodima poput sira i kajmaka dodaju vrednost.
Možda vas zanima:
Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj
Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.
Kralj Aleksandar Karađorđević nije želeo da dolazi u ovaj grad: Čaršija i dalje priča o tome! (FOTO)
Tokom svojih pokušaja da novostvorenu zemlju učrvsti kao ozbiljnu silu obišao je dobar deo Evrope tragično nastradavši u Marselju 1934. godine, ali jedan grad u Srbiji zaobilazio je u širokom luku
Možda vas zanima:
Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj
Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.
Kralj Aleksandar Karađorđević nije želeo da dolazi u ovaj grad: Čaršija i dalje priča o tome! (FOTO)
Tokom svojih pokušaja da novostvorenu zemlju učrvsti kao ozbiljnu silu obišao je dobar deo Evrope tragično nastradavši u Marselju 1934. godine, ali jedan grad u Srbiji zaobilazio je u širokom luku
Možda vas zanima:
Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj
Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.
Kralj Aleksandar Karađorđević nije želeo da dolazi u ovaj grad: Čaršija i dalje priča o tome! (FOTO)
Tokom svojih pokušaja da novostvorenu zemlju učrvsti kao ozbiljnu silu obišao je dobar deo Evrope tragično nastradavši u Marselju 1934. godine, ali jedan grad u Srbiji zaobilazio je u širokom luku
„Majka je desna ruka u ovoj proizvodnji. Oko 60 litara dnevno se preradi, a od deset litara mleka dobije se oko dva kilograma sira i 600 grama kajmaka. Nisu te količine velike, ali nam je na prvom mestu kvalitet, kaže Branko Đerović.
Po kvalitetu belog mrsa, Đerovići su ubrzo postali prepoznatljivi ne samo u čačanskom kraju, već i čitavom Moravičkom okrugu. Kada je reč o ceni sira i kajmaka, ona nikada nije bila tajna, i uprkos visokim troškovima koji prate ovu proizvodnju, nije se povećavala.
„Cena mladog sira je 400 dinara, stari sir je 500, a kajmak 1000. Zadovoljavajuća je cena, a kvalitet potvrđuju naši kupci. Trenutno , tri radnje su snabdevene sa našim proizvodima, ali se nadam da će ih uskoro biti i više. Uprkos drastičnom poskupljenju ambalaže u prethodna tri meseca, cenu nismo povećavali ,a kupci su prepoznali kvalitet sira i kajmaka proizvedenog u našem domaćinstvu, kaže Branko.
Najzaslužnija za kvalitet čuvenog sira i kajmaka proizvedenog u domaćinstvu Đerovića je Zorica, svaki proces proizvodnje strogo se poštuje. Prvo se priprema gruda, u narodu prepoznatljiva po svojim lekovitim i nutritivnim vrednostima.
„Higijena je na prvom mestu, beli mrs zahteva besprekorne uslove, mora sve da bude kao u apoteci. Mleko, odmah po muži se vari. Kada dobro vri, skida se pena i trostruko se pokriva. Nakon četiri sata, stavlja se u frižider i sutradan skida kajmak, kaže Zorica.
Radni dan Zorici, kao i većini žena na selu počinje u šest sati i završava se oko ponoći. Sve dok je na nogama, kako kaže, ne pada joj teško jer su benefiti ne samo njenog rada već svakog člana porodice vidljivi.
„Da je lako , nije, od šest idem u štalu, da se namire krave i obavi muža. Nakon toga, krećem oko varenja mleka i prerade, a nastavljamo oko ručka.Leti je mnogo teže jer ima posla i oko kuće, ali tako žive žene na selu. Kada je više generacija uključeno u zajedničku proizvodnju, onda se može ostvariti profitabilnost u preradi mleka, kaže Zorica.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Srećan Uskrs želi vam ekipa Lepote Srbije
Srećan vam najveći hrišćanski praznik.
SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!
Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.
Čemu služi, kako se koristi i koliko dugo se čuva sveta vodica?
Velika je dilema među vernicima koliko dugo mogu da čuvaju svetu vodicu, šta raditi sa starom kada stigne nova i čemu zapravo služi osveštena voda
DANAS JE VELIKA SUBOTA, A OVE STVARI SU NAJSTROŽE ZABRANJENE: Mnogi vernici ne znaju, a jako je važno
Na Veliku subotu se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, kojom počinje Vaskrsenje
KAŽU DA OVO VOĆE TREBA ZAOBIĆI KAD PADA KIŠA Neki tvrde da bi ga trebalo izbegavati tada, evo zašto
Razmislite da li jesti jagode kad pada kiša! Stručnjaci kažu da je to voće sa najviše pesticida, a posebna dilema je treba li jesti jagode kada kiša pada vezano više dana.
Komentari(0)