OKTOBAR JE BIO OSMI: Neverovatne činjenice o tome kako su meseci dobili ime

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Oktobar je deseti mesec u godini, iako bi po svom imenu, koje dolazi od latinske reči "octo" (osam), trebao biti osmi.

kalendar
Shutterstock

 Ova naizgled nelogičnost potiče iz doba starog rimskog kalendara, kada je godina počinjala u martu. Tada je mart bio prvi mesec, april drugi, i tako redom, pa je oktobar zapravo bio osmi mesec. Međutim, sve se promenilo kada je car Julije Cezar 45. godine pre nove ere reformisao kalendar. Tom prilikom su dodati novi meseci - jul (po njemu) i avgust (po caru Avgustu), pa je oktobar postao deseti mesec, ali ime mu je ostalo nepromenjeno.

Svaki mesec u godini ima svoje ime koje nosi posebno značenje. Januar, na primer, nosi ime po rimskom bogu Janusu, bogu svih početaka i prelaza. Janus je imao dva lica - jedno okrenuto prošlosti, drugo budućnosti, što simbolizuje prelazak iz stare u novu godinu.

Februar je dobio ime po latinskoj reči "februarius", koja se odnosi na februa, rimski festival čišćenja i očišćenja.

Mart, treći mesec po našem kalendaru, nosi ime po rimskom bogu rata, Marsu, jer je u starom Rimu to bio mesec kada su počinjale vojne kampanje i proleće.

April dolazi od latinske reči "aperire", što znači otvaranje, jer je to mesec kada se priroda budi iz zimskog sna.

Maj je dobio ime po Maji, rimskoj boginji plodnosti i proleća, dok je jun povezan sa Junonom, boginjom braka i porodice.

Jul nosi ime po Juliju Cezaru, velikom rimskom vojskovođi i reformatoru kalendara, a avgust po Avgustu Cezaru, prvom rimskom caru.

Imena septembra, oktobra, novembra i decembra su zadržala svoje latinsko značenje koje označava njihov redni broj u starom rimskom kalendaru.

Interesantno je napomenuti da je Milutin Milanković, čuveni srpski naučnik, stvorio revidirani julijanski kalendar, poznat kao Milankovićev kalendar, koji važi za najprecizniji u odnosu na tropsku godinu. Iako su kalendari doživeli mnoge promene kroz istoriju, stara imena meseci i dalje nose tragove prošlih vremena, povezujući nas sa našim kulturnim i istorijskim nasleđem.

Komentari(0)

Loading