NOSITE JE U NOVČANIKU Evo zašto za OVU BILJKU smatraju da privlači PARE, osim što je i za zdravlje korisna

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Nana (ili menta) je višegodišnja zeljasta biljka. Postoje nekoliko vrsta nane, kao što su divlja nana , pitoma nana, poljska nana , jabukova menta i barska nana . Ovim biljkama je zajednički veoma jak miris na mentol.

nana
Shutterstock

Detoksikacija organizma

Divlja nana je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan i magnezijum. Kalijum je važan za pravilan rad celog organizma, kalcijum je neophodan za izgradnju kostiju i zuba, gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji prenosi kiseonik u krvi, mangan reguliše lučenje hormona i nivo šećera u krvi, a magnezijum je bitan za pravilan rad srca, mišića i bubrega.

Vitamini

Divlja nana sadrži vitamine C, E, K, B6, A i beta karoten. Vitamin C je potreban za mnoge funkcije u organizmu, uključujući regeneraciju tkiva i podršku imunom sistemu. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja. Ostali vitamini takođe doprinose opštem zdravlju i funkcijama organizma.

Upotreba u ishrani

Divlja nana se koristi u ishrani za pripremu raznih jela, koktela, sokova, čajeva i melema. Njen osvežavajući miris i ukus čine je popularnom začinom. Takođe se koristi za pravljenje pasti za zube i krema.

Divlja nana je imala poseban značaj u narodnim verovanjima i obredima. Neki su je smatrali zaštitom od zlih sila, dok su je drugi koristili u ritualima za lečenje. Nana se često povezivala sa svežinom, čistoćom i duhovnom snagom.

Uzgoj divlje nane je relativno jednostavan, a najbolje vreme za branje ove biljke je od juna do septembra, u vreme cvetanja i početka cvata. S obzirom na njene brojne benefite, divlja nana je biljka koju vredi uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Pitoma nana (ili pitoma menta) je višegodišnja zeljasta biljka koja se koristi kako u ishrani, tako i u lekovite svrhe.

Evo za šta je dobra pitoma nana

Pitoma nana se najčešće upotrebljava kao lek za umirienje i prirodno sredstvo protiv nadimanja, gasova i grčeva. Čaj od pitome nane može pomoći kod otežanog varenja i ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči.

Pitoma nana može olakšati menstrualne tegobe.

Takođe se koristi za ublažavanje upale sluzokože u ustima.

 Čaj od nane se preporučuje kod smanjenog apetita.

Daklre, ova mirisna biljka se koristi za lečenje gastrointestinalnih problema, kolika, problema sa debelim crevom, dijareje, glavobolje, nervoze i drugih stanja. 

Nana je aromatična biljka koja se može koristiti u različitim oblicima, uključujući čaj, sok, ulje i svežu biljku u ishrani.

Za pripremu leka u domaćinstvu, upotrebljava se list pitome nane. List se bere po lepom vremenu uoči cvetanja ili u času cvetanja nane, a zatim se suši na promaji u hladovini. 

Nana se poštuje i koristi često jer je dobra za zdravlje, a u ritualima se koristi kao amajlija za zaštitu porodice i njenog blagostanja. Nana ima posebno mesto u narodnom verovanju i obredima.

Prema starom verovanju, nana je jedna od biljaka koja može pomoći da privučete novac. U narodu se smatra da je vredno držati listić nane u novčaniku, kako bi se u njega stalno slivao novac. Na svaku potrošenu novčani: cu doći će tri, kažu stari, ako se pametno troši, a poštuje sve ono na šta ga potrošite.

Nana se koristi i kao amajlija za zaštitu porodice. Veruje se da nana može da odagna negativnu energiju i donese zdravlje i obilje u domaćinstvo.

Nana je, dakle, više od obične biljke – ona ima upotrebu u narodnoj medicini ali i u tradiciji i verovanjima, te se i danas poštuje i koristi u mnogim domaćinstvima.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/95129/9-biljaka-za-koje-se-smatra-da-ubijaju-porodicnu-srecu-odmah-ih-izbacite-iz-kuce/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/95131/ovo-niste-znali-svi-imamo-pravo-blago-u-domovima-pogledajte-o-cemu-je-rec-i-kako-ga-sve-mozete-koristiti/vest

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading