SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako da izaberete NAJSOČNIJU LUBENICU!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Ništa ne gasi žeđ u vrelim letnjim danima bolje od lubenice. Često je svrstavamo u voće, a ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Najlepšeg su ukusa i najslađe tokom leta, mada se mogu pronaći tokom cele godine. U nastavku teksta donosimo savete kako da izaberete najsočniju lubenicu.

Lubenica
Shutterstock

Osmotrite oblik lubenice, tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. To je prvi znak da je lubenica zdrava i sočna.

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag koji je nastao jer je lubenica ležala na zemlji. Ako vidite taj trag, to je dobar znak da je lubenica zrela.

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Ako je lubenica previše svetla ili ima previše tamnih mrlja, možda nije najbolji izbor.

Kucnite je, iako je pravilno korišćenje ove tehnike veoma teško savladati, ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite po lubenici i slušajte zvuk. Ako zvuči kao da lubenica odjekuje, to je znak da je lubenica zrela i sočna.

Razlikujte “žensku” ili “mušku” lubenicu, “ženske” lubenice su okrugle i vrlo slatke, dok su “muške” lubenice vodenastog  ukusa i izduženog oblika.

Obratite pažnju na veličinu, birajte lubenice prosečne veličine , ali znajte da, bez obzira da li je velika, mala ili srednja, treba da bude teška.

Osušen “rep” je dobar znak da je lubenica zrela, ako je rep zelen, to znači da je lubenica ubrana prerano.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da izaberete savršenu lubenicu!

Komentari(0)

Loading