ON NAM JE POMOGAO Sveti Jovan Rus se javljao ljudima u snu da mora pomoći Srbima i baš na dan kad se praznuje prestalo je BOMBARDOVANJE!

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Sveti Jovan Rus je pravoslavni svetitelj koji je postao poznat po svojoj pomoći Srbima tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Sveti Jovan Rus
Lepote Srbije/J.J.

Te 1999. godine, stigao je dopis na adresu Eparhije vranjske iz crkve gde se čuvaju mošti Svetog Jovana Ruskog u selu Prokopi na ostrvu Evija.

U dopisu se pominje da su dva čoveka iz različitih krajeva Grčke ispričala identičnu priču. Sanjali su Svetog Jovana Rusa kako skida svetu odeždu u koju je bio odeven i oblači vojničku uniformu. Tada im je rekao: “Idem u Srbiju, da pomognem našoj braći Srbima, jer se tamo progoni pravoslavlje” .

U znak zahvalnosti svecu ženski manastir u selu Lepčinjcu krasi neobična ikona Svetog Jovana Rusa i zauzima posebno mesto na zidu crkve.

Sveti Jovan Rus Printscreen/Youtube
 

Ova ikona je jedinstvena po tome što prikazuje svetitelja obučenog u uniformu savremene srpske vojske. Monahinje manastira se prisećaju da je mir koji je značio i prestanak bombardovanja na Srbiju potpisan upravo na dan kada se proslavlja Sveti Jovan Ruski, praznuje se 9. juna, na dan kad je potpisano primirje i prestalo bombardovanje Srbije .

Sveti Jovan Rus ostaje trajni simbol nade, vere i pomoći u teškim vremenima.

Komentari(0)

Loading