MILOŠ OBRENOVIĆ "ISKULIRAO" TURKE PA SE PRIMAKAO RUSIMA: Neverovatna priča o tome KAKO JE NASTALA TROBOJKA (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Evo kako je nastala čuvena srpska "trobojka"

MILOŠ OBRENOVIĆ "ISKULIRAO" TURKE PA SE PRIMAKAO RUSIMA: Neverovatna priča o tome KAKO JE NASTALA TROBOJKA (FOTO)
Printscreen

Iako je bio nepismen znao je da pregovara i za dvadeset godina sa jako malo žrtava uspeo je da pridobije šest nahija bez ispaljenog metka. Za tri meseca ratovanja i diplomatskim pregovorima koje je vodio uspeo da pridobije kamen temeljac srpske državnosti.

Uredbama turskog hatišerifa Srbija je imala pravo da dobije i zastavu gde su elementi uzeti iz srednjeg veka. Grb je nastao sa čuvena četiri slova “S” koji je se nalazio na štitu u periodu 1830. godine, i gde se još nalaze kruna, plašt, maslinova grančica koja simbolizuje mir i grančica hrasta koja ima značenje temeljitosti i postojanosti.

- Nakon turskog insistiranja da se na zastavi nađu i četiri polumeseca, Miloš je izdejstvovao da to bude neko solomonsko rešenje – šestokraka zvezda. Кasnije kada je Miloš hteo da se približi Rusima, na njegovo pitanje kakva je vaša zastava oni su odgovorili bela i plava, on je rekao ajde da se ne naljute braća Rusi mi ćemo samo okrenuti boje i time smo dobili boje današnje zastave”, kaže za RINU istoričar Aleksandar Marušić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvu narodnu zastavu propisao je Sretenjski ustav iz februara 1835. godine, kada su bili određeni zastava i grb. Ostalo je zabeleženo da je ustav pročitan i objavljen na svečan način, uz zastave i svečanu muziku, kneževu konjičku i pešačku gardu i uz prisustvo državnog vrha i poslanika, a uveče je priređen vatromet i održana pozorišna predstava.

Komentari(0)

Loading