DUNAVSKI VILENJAK Neverovatna tajna koju čuva Dunav u blizini Negotina!

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Nakon poraza Nemačke vojske na Istočnom frontu, saveznički avioni započeli su napade na nacističke brodove u podmornice u Crnom moru. Zbog toga, početkom avgusta 1944. godine, direktor brodogradilišta i luke u Konstanci, admiral Paul Zib, organizuje sve raspoložive brodove u jednu formaciju i počinje operaciju povlačenja Dunavom do Nemačke pod nazivom Dunavski vilenjak. Iako je Dunav bio potpuno prohodan za brodove, to nije bio slučaj i za podmornice

Potopljen brod
Shutterstock

Tokom Operacije Dunavski vilenjak, nacisti su potopili više od sto sopstvenih brodova u Đerdapskoj klisuri na putu od Crnog mora do luke Prahovo u blizini Negotina, neplaniranog konačnog odredišta nacističke flotile. Procenjuje se da je tokom ove operacije potopljeno između 160 i 220 nemačkih brodova. Već 76 godina, minirane olupine brodova nalaze se na rečnom dnu i ometaju plovidbu Dunavom, naročito tokom niskog vodostaja reke. Srbija je započela projekat vađenja potopljene flotile. Cilj je da se konačno omogući plovidba Dunavom tokom cele godine, bez ometanja od potopljenih brodova. Ova priča o potopljenim brodovima naziva se „poslednjom neispričanom misterijom Drugog svetskog rata".

Brodovi koji su potopljeni pripadali su nacističkoj dunavskoj i crnomorskoj flotili. Tokom Drugog svetskog rata, plovili su Crnim morem, Dunavom ali i rekama Sovjetskog saveza. Većina ovih brodova je do mora doplovila Dunavom iz Nemačke, dok je jedan broj napravljen u rumunskom brodogradilištu Konstanca na obali Crnog mora.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading