MOĆ VERE Naučnici otkrili način na koji MOLITVA pomaže!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

To da je molitva u stanju da isceli, odavno je poznato. Ali nije bilo odgovora na pitanje: kako se to dešava? Njega su otkrili naučnici Sankt Peterburškog neuropsihijatrijskog instituta izučavajući funkcionalno stanje mozga.

Moć vere
Printscreen/SPC

U to vreme bila su poznata tri stanja mozga: budnost i dva vida sna: brzi san – kada čovek pamti san, i spori san – kada se sna ne seća.

 

​Ali u biologiji vlada zakon simetrije, što znači da ako postoje dva vida sna, onda moraju postojati i dva vida budnog stanja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom istraživanja, sveštenik učesnik eksperimenta čitao je stihove i rešavao matematičke zadatke, ritmovi biotokova kod njega su postali češći dok je obavljao ove radnje. Potom su ga zamolili da se moli.

​Kada je počeo da se moli, videli su niz faza prelaza od brzih ka sporim ritmovima. Na kraju se kod njega pojavio ritam od 3 herca. Ritam od tri herca znači da se kod odrasle osobe zdravog uma i pameti skoro potpuno obustavlja rad kore velikog mozga.

Primanje informacija ide direktno, zaobilazeći misaone procese i analizu, a to je moguće samo kod odraslih kad spavaju i dvomesečnih beba. To jest, sa stanovišta neurofizilogije u toku molitve se skoro u potpunosti obustavlja rad kore velikog mozga i molilac se praktično pretvara u bebu.

Tokom molitve, nedavno su otkrili danski psiholozi, delovi mozga odgovorni za komunikaciju, naglo se aktiviraju. U normalnom stanju, ove oblasti prefrontalnog korteksa, aktivnije rade kada čovek očekuje od svog sagovornika neku reakciju na sve ranije rečeno. To znači da u toku molitve naša svest čeka odgovor od onoga kome se molimo.

Naučnici su otkrili da je otkriveno “četvrto ” stanje mozga – molitveno, kako su ga nazvali. Ovo stanje je takođe neophodno, kao i sva ostala, jer odsustvo čak i jednog od njih narušava harmonično funkcionisanje čoveka, dovodi do bolesti i poremećaja psihe.

Engleski fiziolozi su preko molitve  rehabilitovali zavisnike od heroina, a poznato je da i u našim manastirima postoje uspešni programi pomoći zavisnicima, upravo uz pomoć molitve. Kod  zavisnika koji su se odvikavali na ovakav način, nije bilo lomova, a narkozavisnost je brže prolazila. Uz to, po istraživačima, mnogo više koristi tokom lečenja donosila je kratka, ali često ponavljajuća molitva. Ne tako davno jordanski kardiolozi su zaključili da je najkorisnija jutarnja molitva. Posle dugog sna, tokom kojeg se usporava cirkulacija, obraćanje Svevišnjem pomaže da se probudi i mozak i telo.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading