GREŠKA KOJU MOŽETE SKUPO NAPLATITI Ako imate ovu novčanicu kod kuće vi ste pravi srećnik
U numizmatičkim zbirkama je ima i danas, ali u istoriju nije ušla kao vredna novčanica, nego kao “roba s greškom”, a upravo je cena tih primeraka s greškom danas i do deset puta veća od cene starih novčanica iste vrednosti, ali bez mane.

Kada je 1985. svečano izašla iz štamparije, niko nije slutio da će krupna, papirnata novčanica od 5.000 tadašnjih dinara, sa likom Josipa Broza Tita, biti jedna od retkih koja će i nakon što je jugoslovenski dinar “sahranjen”, ostati “živa”.
U numizmatičkim zbirkama je ima i danas, ali u istoriju nije ušla kao vredna novčanica, nego kao “roba s greškom”, a upravo je cena tih primeraka s greškom danas i do deset puta veća od cene starih novčanica iste vrednosti, ali bez mane, piše Večernji.
Možda vas zanima:

TITO JE OBOŽAVAO OVAJ KOLAČ Cela Jugoslavija znala je napamet ovaj recept, jedan tajni sastojak je ključan za Brozovu omiljenu poslasticu
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.

MNOGI OVUDA PROLAZE SVAKI DAN U najprometnijoj ulici u Beogradu nalazi se zgrada u kojoj je živeo Josip Broz Tito (FOTO)
Pored ove zgrade mnogi prolaze svakoga dana, a nakon Banetovog posta možda će podići glavu da vide i njen vrhu jer gore je krojena istorija ove zemlje.
Možda vas zanima:

TITO JE OBOŽAVAO OVAJ KOLAČ Cela Jugoslavija znala je napamet ovaj recept, jedan tajni sastojak je ključan za Brozovu omiljenu poslasticu
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.

MNOGI OVUDA PROLAZE SVAKI DAN U najprometnijoj ulici u Beogradu nalazi se zgrada u kojoj je živeo Josip Broz Tito (FOTO)
Pored ove zgrade mnogi prolaze svakoga dana, a nakon Banetovog posta možda će podići glavu da vide i njen vrhu jer gore je krojena istorija ove zemlje.
Možda vas zanima:

TITO JE OBOŽAVAO OVAJ KOLAČ Cela Jugoslavija znala je napamet ovaj recept, jedan tajni sastojak je ključan za Brozovu omiljenu poslasticu
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.

MNOGI OVUDA PROLAZE SVAKI DAN U najprometnijoj ulici u Beogradu nalazi se zgrada u kojoj je živeo Josip Broz Tito (FOTO)
Pored ove zgrade mnogi prolaze svakoga dana, a nakon Banetovog posta možda će podići glavu da vide i njen vrhu jer gore je krojena istorija ove zemlje.
U bivšoj državi je početkom osamdesetih godina prošlog veka odlučeno da je vreme da se, već pomalo izlizana serija novčanica koje su do tada bile u opticaju, zameni svežom i savremenijom.
Ideja je bila da, u toj novoj seriji, novčanice različitih vrednosti predstavlja po jednu od jugoslovenskih republika. Bilo je zamišljeno da na naličju novčanice bude prepoznatljiv motiv, iz republike koju predstavlja, a na licu novčanice portret neke istorijske ličnosti iz te republike.
Kako bi se “igralo po pravilima”, određeno je da novčanica najmanje vrednosti predstavlja najmanju republiku bivše države, a ona najveće vrednosti – najveću, pa je tako odlučeno da na novčanici od 10 dinara bude motiv i ličnost iz Crne Gore, a na najvrednijoj, onoj od 1.000 dinara, motiv i ličnost iz Srbije. Odlučeno je, takođe, da najjača novčanica, od 5.000 dinara, predstavlja Jugoslaviju, te da prva probije led i ugleda svetlo dana.
Printscreen/Youtube
Ubrzo se, sa ideje, prešlo i na realizaciju pa je 1985. krenulo izdavanje nove serije novčanica, uvođenjem novčanice od 5.000 dinara, na kojoj je bio lik Josipa Broza Tita.
Upravo se na prvoj novčanici potvrdila ona da se “prvi mačići u vodu bacaju”, iako, zbog njene vrednosti, o bacanju, nije bilo ni govora.
Posle svih kontrola, koje je ta prva i najveća novčanica iz nove serije prošla, iz kovnice novca ona je izašla kao “roba s greškom”, jer, uz lik Tita i godinu njegovog rođenja 1892. kao godina smrti, umesto 1980. greškom upisana godina 1930.
Prema podacima s novčanice, na dan njenog izdavanja, Tito je bio mrtav već više od pola veka, iako je od njegove smrti tada bilo prošlo tek pet godina.
Iako se navodilo da pogrešno navedena godina Titove smrti, nije jedina greška, jer ni izgled, kao ni opis novčanice, nisu odgovarali onom najavljenom u službenom listu, a tadašnji generalni direktor Zavoda za izradu novčanica izjavio je kako je, od 14 miliona štampanih novčanica, samo četiri odsto onih s greškom. Po toj računici je, u opticaju bio nemali broj od čak 560.000 feleričnih novčanica.
Međutim, iako, prema međunarodnim propisima, zbog samo jednog promila novčanica s vidljivom greškom, država treba da povuče iz opticaja čitavu spornu seriju, novčanica s Titovim likom i sa i te kako vidljivom greškom, u bivšoj državi ipak nije bila povučena.
Na svojevrstan je način “kažnjena” novčanica koja je bila druga po vrednosti i koja je trebalo svetlost dana da ugleda 1986. godine. Iako su matrice bile gotove i sve je bilo spremno za njeno štampanje, novčanica, u apoenu od 1.000 dinara sa likom Vuka Stefanovića Karadžića, koja je trebalo da predstavlja Srbiju, nikada nije puštena u opticaj, delom i zbog toga što ju je i pre rođenja “pojela inflacija”, zbog čega se išlo na izdavanje novčanica sve većih apoena.
Bilo kako bilo, novčanica sa Titovim likom i danas je “popularna” u Hrvatskoj, a ponekad se neka ponudi i na prodaju na Njuškalu.
Međutim, oni koji žele da kupe novčanicu sa greškom, moraće da izdvoje više nego za njenu “bliznakinju bez mane”, jer je, na numizmatičkom tržištu danas i do deset puta skuplja od novčanice na kojoj je navedena tačna godina Titove smrti.
Novčanice bez greške mogu se kupiti za svega nekoliko stotina dinara, dok za onu sa greškom treba izdvojiti od 3.000 dinara i više.
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja. Pesma "Nedelja" jedna je od najvećih hitova pokojnog pevača i boema Džeja Ramadanovskog, a teška životna priča iza ove balade malo je poznata javnosti. Srpski narod i crkva nisu bili oduševljeni ovom biljkom bez koje danas ne možemo da zamislimo većinu jela Hrabrost za koju malo ko zna - ona je žena koja se jednom rađa Mora da odleži najmanje tri godine, samo onda je pravo dobra
POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE KROMPIR PRODAJE U DŽAKOVIMA Stručnjaci objasnili kako pravilno čuvati krompir da ne proklija i traje mesecima
KAKO JE NASTALA "NEDELJA": Hit Džeja Ramadanovskog krije tužnu istinu
KAKO SU SRBI JEDVA PRIHVATILI KROMPIR: Zvali su ga đavolje seme i katolička podvala, dok Karađorđe nije naredio batine!
Ošišala kosu, povila grudi, pa u boj krenula kao Milun: Sama odgajala 3 kćerke i još 30 siročića, radeći kao čistačica!
Borko otkriva tajnu rakije viljamovke koja je među najboljim na svetu, ovaj domaćin ima 5.000 stabala krušaka od koje se pravi
Komentari(0)