Još jedno čudo Svetog Vasilija: Svedočanstvo o izbavljenju đavoimane devojke na Ostrogu

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Još jedna u nizu priča o čudima Svetog Vasilija Ostroškog svedočanstvo je jeromonaha Isaije koji ju je zapisao u manastirskoj beležnici.

Još jedno čudo Svetog Vasilija: Svedočanstvo o izbavljenju đavoimane devojke na Ostrogu
Aloonline.me

Danas ova priča nalazi se među bezbroj drugih u knjizi “Nova čuda Svetog Vasilija Ostroškoga” u izdanju Manastira Ostroga i Svetigore.

Jeromonah Isaija u svojoj beležnici opisao je kako je Sveti Vasilije izbavio petnaestogodišnju devojku od nečistog duha koji ju je zaposeo.

Priču prenosimo u celosti:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Jedne noći, oko dva sata posle ponoći, čula se neka vika na manastirskoj česmi. Pogledamo – umivaju neku djevojku vodom sa česme, a ona vrišti i viče.

Njeni roditelji su rekli da kako se zove, da ima 15 godina i da dolaze iz Hanovera. Bila je zaposednuta nečistim duhom i doveli su je kod Sveca da je iscijeli.

Otac Joil je došao da joj pročita molitvu, jer ona nije htjela da izađe iz kola. Kada je otvorio vrata, ona ga je uhvatila za epitrahilj i udarila ga nogom.

Posle nekog vremena otišao sam i ja da joj pročitam molitvu, a otac Joil mi je sve unapred kazao, tako da sam bio spreman da reagujem.

Međutim, ovoga puta djevojka je bila mirnija.

Nekako smo uspjeli da je kroz priču nagovorimo da izađe iz kola i poveli je put Svetitelja. Kada smo došli do crkve, ona nije htjela da ide dalje. Tu sam joj očitao molitvu i ona se vratila.

Sledeći dan ujutru, ušla je kod Svetitelja, ali nije htjela da poljubi ni krst ni Sveca. Uveče je i to uradila.

Svaki put kada je došla kod Sveca čitalo smo joj molitve, tako da je kod nje sve išlo nabolje.

Drugog dana uveče stavili su joj krstić oko vrata i tada joj je već bilo dosta dobro. Ona je uzela krst i celivala ga.

I – slava Bogu i Svetom Vasiliju! – Devojka se trećega dana pričestila u Donjem manastiru i zdrava se vratila njenoj kući, na veliku radost njenih ukućana!”

(Opanak)

@lepotesrbijee STOPIĆA PEĆINA Prelepa pećina nedaleko od Zlatibora! Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca! Da li ste posetili ovaj spomenik prirode? #lepotesrbije #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #stopicapecina #zlatibor ♬ Ghost - Swink
Protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar

SVEŠTENIK O TOME ŠTA BIVA POSLE SMRTI PO PRAVOSLAVLJU: Prva dva dana nakon upokojenja duša luta, a treći se treba jako moliti!

Zanimljivosti

16:00

26 maj, 2024

Duša prva dva dana nakon upokojenja luta, obilazi ona mesta koja je volela i posećivala za života… Ona po učenju i predanju crkve nije nikada sama u smislu lutanja… Promislom Božjim, voljom i dopuštenjem određuje se i čas smrti, što je onda kad je čovek najspremniji da napusti ovaj svet. Gospod joj ta dva dana daje slobodu da može da obiđe sva ta mesta i te ljude koje je za života volela ali ne može da stupi u komunikaciju s njima jer nema tela, pošto sama ta energija duše ne može da ostvari kontakt, ovako o putu duše posle smrti u pravoslavlju, u prvih 40 dana, govori protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Komentari(0)

Loading