PO TARABIĆIMA MOKRA GORA IMA 9 LEKOVITIH IZVORA Iz straha od proročanstva meštani ne žele da ih pokažu

Lekovitost te vode ispitao je i doktor Radomir Tišma, na osnovu čijih utvrđivanja je utvrđeno da je to voda veoma retka u svetu zbog visine svog alkaliteta

mokra gora
Printscreen/Instagram

Nadaleko čuveno po svojim jedinstvenim lepotama, Šarganskoj osmici i Mećavniku, selo Mokra Gora smešteno nadomak Užica proglašeno je za najlepše turističko selo na svetu.

Ono po čemu je ovaj lokalitet još poseban jesu njegovi izvori lekovite vode na kojima su mnogi tražili spas. Najpoznatiji i najposećeniji je izvor Bele Vode na kom se nalazi i Crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju. Izvor je otkriven slučajno nakon izlivanja reke Kamišine ranih devedesetih godina, a veruje se da datira još iz doba Rimljana.

- Lekovitost te vode ispitao je i doktor Radomir Tišma, na osnovu čijih utvrđivanja je utvrđeno da je to voda veoma retka u svetu zbog visine svog alkaliteta. Ja imam preko sedamdeset godina i pamtim da uvek tu dolaze putnici namernici kako bi se umili ili vodu natočili i poneli kućama. Dobra je za probleme sa očima, stomačne tegobe, ali mnogi kažu da zbog svg sastava zateže i kožu i da je pravi eleksir mladosti. Kažu da može da se popije samo jedna čašica dnevno, jer je voda baš "jaka", rekli su meštani Mokre Gore.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema predanju čuvenih Tarabića na teritoriji Mokre Gore ima devet lekovitih izvora, ali oni nisu svi pronađeni. Meštani i ne ulažu veliki napor kako bi ih našli, jer navodno prema proročanstvu Tarabića kad se deveti izvor pronađe, nastupiće teška vremena.

- Osim izvora Bele Vode, na nekoliko stotina metara nalazi se izvor Tap bogat selenom i magnezijumom, zatim Duletov izvor, a jako lekovita je i Radovanova voda u zaseoku Kotroman koja je slana i mineralna i veoma dobra za neurološka oboljenja, dodaju meštani.

Mokra Gora svakako je najposećenija turistička destinacija na teritoriji Užica, a razvoj banjskog i zdravstvenog turizma svakako je još jedan adut i nedovoljno iskorišćen potencijal.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading