Tri generacije Jovanovića u rudniku crvenog zlata: Porodični biznis cveta na obroncima Povlena, u posao uključena cela porodica (FOTO)
Na obroncima Povlena zasadili prve maline, a sad evo već treća generacija ih bere.
Na obroncima planine Povlen pre više od pola veka Jovanovići su zasadili prve maline, a u tom teškom i neizvesnom poslu opstali su do danas.
U pomoć dedi i tati, priskočili su sinovi i kada se mladost spojila sa iskustvom uspeh u njihovom slučaju je zagarantovan. Oko sedamdeset tona crvenog zlata ove sezone obraće sezonski radnici koji će od 25. juna biti angažovani na berbi maline u domaćinstvu Jovanovića u selu Varda kod Kosjerića.
Foto: Rina
Njihove dnevnice već su poznate, kao i očekivana cena ovogodišnjeg roda.
Možda vas zanima:
Vodopad Skakalo kod Kosjerića: Spektakularna prirodna lepota sakrivena bez putokaza
Na samo desetak kilometara od Kosjerića nalazi se jedan od najlepših vodopada zapadne Srbije – ali ga turisti gotovo nikada ne posete, jer do njega ne vodi nijedna tabla.
Jedini aktivni gaj oraha starih više od 300 godina u okolini Kosjerića
Gde vreme stoji, a orasi rađaju: Vekovni gaj na obroncima Divčibara koji i dalje daje plodove
Možda vas zanima:
Vodopad Skakalo kod Kosjerića: Spektakularna prirodna lepota sakrivena bez putokaza
Na samo desetak kilometara od Kosjerića nalazi se jedan od najlepših vodopada zapadne Srbije – ali ga turisti gotovo nikada ne posete, jer do njega ne vodi nijedna tabla.
Jedini aktivni gaj oraha starih više od 300 godina u okolini Kosjerića
Gde vreme stoji, a orasi rađaju: Vekovni gaj na obroncima Divčibara koji i dalje daje plodove
Možda vas zanima:
Vodopad Skakalo kod Kosjerića: Spektakularna prirodna lepota sakrivena bez putokaza
Na samo desetak kilometara od Kosjerića nalazi se jedan od najlepših vodopada zapadne Srbije – ali ga turisti gotovo nikada ne posete, jer do njega ne vodi nijedna tabla.
Jedini aktivni gaj oraha starih više od 300 godina u okolini Kosjerića
Gde vreme stoji, a orasi rađaju: Vekovni gaj na obroncima Divčibara koji i dalje daje plodove
- Sve je poskupelo, od repromaterijala do radne snage tako da očekujem da cena maline bude 450 dinara, to bi jedino bilo ispravno za malinare. Mi vec treću godinu imamo ugovorene sezonske radnike sa juga Srbije, njih 50, koji ove godine dolaze oko 25. juna i koji će biti na berbi maline. Njihova dnevnica je oko 4 do 4.500 dinara, imaju tri obroka, pauze, prenoćište, a radno vreme je od 6 do 6 ili od 7 do 7, kaže za RINU Stojan Jovanović.
Bojan Jovanovic treća je generacija koja ostaje u proizvodnji maline i on je zadužen za upliv modernih tehnologija u tradicionalni svet malinarstva. Zajedno sa bratom priširuje zasade, a roditelje savetuju da se postavi zaštitna mreža, sistem za navodnjavanje kap po kap. Ono što je stečeno trude se da unaprede.
- Ja sam inzenjer informacionih tehnologija, po struci, radim obuku ljudi u IT industriji, a inovacije i te kako mogu biti primenjene i u malinarstvu, ono što je primetno jeste da poljoprivrednik uvek ima najmanju zaradu, pre svega kada prodaju svež proizvod. Onda preprodavci pokupe kajmak za koji se seljak pomuči. Moja ideja je da od zasadjene maline koju imamo, da preradimo i prodamo kao sok. Malo ljudi je zainteresovano za flaširane sokove, a i ima ih dosta na tržištu. Moja ideja je da spakujuem malinu u kapsulu koja će na licu mesta u mašini kod kupca, pred njegovim očima preraditi malinu u hladno cedjeni sok, kaže Bojan.
Foto: Rina
Draško je najstariji i sa ponosom gleda svoje potomke koji su nastavili njegovim stopama. Prve maline je posadio davnih šezdesetih godina prošlog veka, kada se sadnice vilameta kupio u čačanskom Institutu za voćarstvo.
- Nisam želeo da uzimam tudji sadni materijal jer rizik je ogroman, jedna virusna sve može da ode u propast. Svaku narednu sadnicu sam iz svog zasada uzimao i danas imamo deset hektara pod malinom, a planiram da prosirim još. Sada pomažem mašinski, u osmoj sam deceniji, kaže Draško.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.
Ovaj trik morate znati: Evo kako da vam pire krompir bude kao u restoranu, pogledajte u čemu je tajna
Verovatno ste se pitali zašto vaš domaći pokušaj često završi kao lepljiva, gusta masa, dok je u restoranu prilog lak kao pero.
Ruske domaćice ovako čuvaju zimnicu: Metoda koju su krile generacijama, provereno radi!
Jednostavan trik ruskih domaćica sprečava buđ, oksidaciju i kvarenje zimnice čak i bez podruma. Probajte već danas
Ovu čestu GREŠKU ljudi prave kada donose ŠTENE u kuću, a može izazvati veliku UZNEMIRENOST
Dovođenje šteneta u kuću može biti uzbudljivo vreme za porodicu, ali postoji jedna česta greška koju mnogi ljudi prave.
Tito bez Milke nije leteo, bila je njegova lična stjuardesa, ali i žena koja je čuvala tajne: "Stajala sam iznad Jovanke kad su je isekli nožem u avionu"
Jovanka Broz, prva dama SFRJ, provela je decenije u relativnom siromaštvu, a stjuardesa Milka Jakulić otkriva dirljive trenutke iz njenog života.
Komentari(0)