Vratite sjaj starom PARKETU UZ POMOĆ NAMIRNICA IZ KUĆE: Trikovi koji morate znati

Nisu vam potrebne hemikalije i skupi proizvodi

Vratite sjaj starom PARKETU UZ POMOĆ NAMIRNICA IZ KUĆE: Trikovi koji morate znati
Shutterstock

Svojevremeno, parketi su predstavljali simbol za dobar ukus kada je reč o enterijeru. Kako nije jednostavan za održavanjem, vremenom je izgubio na popularnosti, ali i dalje krasi mnoge domove, dajući im retro, topli izgled. Šmirglanje i hoblovanje parketa su poprilično mukotrpan posao, ali to nije jedini način da se parketu vrati stari sjaj. Na vašu radost, dovoljno je da malo podvrnete rukave i da upotrebite nekoliko preparata iz kuće. Takođe, možete da iskoristite i proizvode koji su specijalizovani za druge vrste drvenih površina.

1. Orah

Ovom metodom možete da uklonite ogrebotine sa parketa i drvenog nameštaja.Potrebno je da razbijete orah i jednom polovinom trljate ogrebotinu dijagonalno. Nakon toga, protrljajte ogrebotinu prstom kako bi se površina zagrejala, pa sačekajte nekoliko minuta da drvo upije orahovo ulje. Zatim samo ispolirajte ogrebotinu mekom krpom i ona će amgično nestati.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Mešavina maslinovog ulja i sirćeta

Pomešajte 1/4 šolje alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Ovim rastvorom istrljajte ogrebotinu, sačekajte da se pod osuši pa prebrišite suvom krpom.

3. Šmirgla i lak za laminat

Prethodno pomenute metode neće biti efikasne ukoliko je ogrebotina previše duboka. Za rešenje problema sa dubljim oštećenjima, biće vam potrebno malo više truda. Kružnim pokretima šmirglajte ogrebano mesto i kada skinete lak i izravnate ogrebotinu, prestanite sa šmirglanjem. lak za laminat annesite samo na ogrebotinu, vodeći računa da ne pređe na ostatak parketa. Kada se osuši, pod će izgledati kao da nije ni bio oštećen.

Dodatni saveti

Vremenom, sjaj parketa se gubi, čemu najviše doprinosi voda kojom se pod briše. Stručnjaci preporučuju da parket tretirate oprezno i isključivo sredstvima koji su za to namenjeni. Krpa kojom brišete parket treba da bude dobro oceđena, a za brisanje nemojte koristiti džogere koji upijaju mnogo vode.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading