Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini: One vole hladovinu

Uskoro se približava najlepši deo godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najlepšim bojama napupelih cvetova

Pet biljaka koje možete da zasadite ako vam je terasa u hladovini: One vole hladovinu
Shutterstock

Ukoliko niste te sreće i terasa vam je nezgodno pozicionirana tako da do nje ne dolazi dovoljno sunca, ne odustajte od baštovanstva. Postoje biljke koje vole hladovinu, a obradovaće vas lepim cvetovima čak i zimi.

Treba znati da postoje i različite vrste senke i da u odnosu na to treba birati biljke. Lukovičaste biljke, poput zumbula, đurđevka i šumske ciklame dobro podnose senku i polusenku. U potpunoj senci uspevaju ukrasne forme Valdštajnovog zvončića, kukurek, zdravac i rodgersija.

Ako vaša bašta ili terasa dobija sunčevu svetlost samo 2 do 3 sata dnevno onda je to bašta u senci.

Tigrasti ljiljan

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom juna i jula ova prelepa biljka, koja se razmnožava putem lukovica, je na vrhuncu cvetanja. Prednost tigrastog ljiljanja je i ta što se na vrhovima cvetnih grančica dugo otvaraju novi cvetovi. Važno je da ih redovno orezujete i uklanjate precvetale cvetove, jer ljiljani tako čuvaju svoju energiju i hranljive materije.

Fuksija

Ukoliko imate viseće saksije – fuksija je idealna. Ovom cveću odgovara potpuna senka i vlažnost, pa ne zaboravite da ih redovno orošavate po listovima. Najzastupljenija sorta je Fuchsia triphylla koja potiče iz planinskih područja i odgovara joj hladnija klima. Ipak, preko zime fuksije unesite u kuću.

Lepi Jova

Ova biljka cveta tokom celog leta, a svoj drugi naziv - vodenika dobila je po stablu koje je ispunjeno vodom. Ova biljka je idealna za početnike, jer ne zahteva previše pažnje osim redovnog zalivanja (ujutru na svakih nekoliko dana). Lepog Jovu zasadite sredinom proleća i proverite da je pre sadnje zemlja topla.

Persijski štit

Ova žbunasta biljka ima elipsaste listiće čijoj boji je teško odoleti. Kombinacija sivih, ljubičastih i roze nijansi je upečatljiva i sigurno će ulepšati vašu terasu. Ako je gajite napolju onda je jednogodišnja, a ukoliko je sobna, onda je višegodišnja biljka. Voli vlagu, pa vodite računa da je zalivate mlakom vodom i da nije izložena Suncu.

Torenija

Ovom dražesnom cveću odgovara svetlije, ali ne previše toplo mesto. Budući da uspevaju u vlažnom tlu treba ih redovno zalivati ali zemlja mora da bude dobro drenirana. Cvetom malo podseća na dan i noć.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari(0)

Loading