TITO I JOVANKA SU OTVORILI PRVI DRAGSTOR U BEOGRADU Zanimljiva anegdota vezana za tu posetu i maršalovu izjavu: "Nemam sitno!"

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Izveštači opisuju kako je Tito presekao svečanu vrpcu ispred Terazijskog tunela, sa suprugom Jovankom prošao peške na drugu stranu, a posebno se zadržao u prvom dragstoru u podzemnom prolazu između Nušićeve i Ulice Moše Pijade.

TITO I JOVANKA SU OTVORILI PRVI DRAGSTOR U BEOGRADU Zanimljiva anegdota vezana za tu posetu i maršalovu izjavu: "Nemam sitno!"
Printscreen/Youtube

Većina sada već sredovečnih Beograđana ne zna da su Tito i Jovanka lično otvorili i posetili prvi dragstor u Beogradu koji se nalazio u podzemnom prolazu u Nušićevoj ulici, u samom centru Beograda.

Do toga je došlo pošto je tadašnji i najpoštovaniji gradonačelnik u istoriji Beograda, Zemunac Branko Pešić, jednom prilikom otvoreno rekao Titu da putuje po svim republikama, ide po Brionima, posećuje sva mesta, a ne posećuje Beograd iako je Beograđanin sa adresom u Užičkoj na Dedinju.

Tu kritiku Tito je ozbiljno shvatio pa je sa suprugom Jovankom u decembru 1970. godine posetio najveće projekte u Beogradu - Gazelu i Terazijski tunel ali i prisustvovao otvaranju prvog dragstora u Beogradu, u podzemnom prolazu u Nušićevoj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

TITO I JOVANKA SU OTVORILI PRVI DRAGSTOR U BEOGRADU Zanimljiva anegdota vezana za tu posetu i maršalovu izjavu: Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mladi ne znaju da prodavnice nekada nisu bile otvorene do duboko u noć kao danas, pa ako vam je hitno trebalo da kupite nešto od namirnica to niste mogli nigde jer su samoposluge radnim danom radile najdalje do 15-16 sati, subotom kraće, a nedeljom nije radilo ništa. Tako se došlo na ideju da se otvore dragstori koji su radili do uveče, a najpoznatiji je bio u Nušićevoj, a drugi na Banovom brdu.

Elem, ceo Beograd slio se na ulice da vidi Tita i Jovanku koji su pokretnim stepenicama izašli iz podzemnog prolaza posle obilaska terazijskog tunela i dragstora u kojem je, kako pričaju stariji Beograđani, Jovanka Titu zatražila sitne pare - kovanice da iz automata kupi kuvano jelo!

Otvaranje tih objekata ispraćeno je posebnom pompom, a predsednik SFRJ Josip Broz Tito je rekao: "Lepota Gazele prevazilazi sve što sam video obilazeći Evropu". Izveštači opisuju kako je Tito presekao svečanu vrpcu ispred tunela, sa suprugom Jovankom prošao peške na drugu stranu, a posebno se zadržao u prvom dragstoru u podzemnom prolazu između Nušićeve i Ulice Moše Pijade.

TITO I JOVANKA SU OTVORILI PRVI DRAGSTOR U BEOGRADU Zanimljiva anegdota vezana za tu posetu i maršalovu izjavu: Printscreen/Youtube
 

Dok su prolazili ispod automata za prodaju jela, drugarica Jovanka poželela je da ih isproba, pisale su Novosti dan kasnije, 5. decembra 1970. godine.

Predsednik Tito se pipnuo po džepu i rekao: "Ne može, nemam sitno". Intervenisao je direktor preduzeća koje je postavilo automat i sve je završeno srdačno i svečarski.

Beograd je još tada imao ono što mi mislimo da pripada samo našem vremenu poput bankomata, automata za pića i slatkiše, kafemata...

Iako to sada deluje tako daleko i nestvarno, Beograđani su u istom danu, 4. decembra 1970. godine, dobili auto-put kroz Beograd, most Gazelu, Mostarsku petlju i Terazijski tunel.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading