OD UMILJATE BAKICE ANUJKE DO SERIJSKOG UBICE Rešavala je "teške probleme" svojom "čarobnom vodicom" (VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Anujka je navodno postala mizantrop sa 20 godina nakon što ju je zaveo mladi austrijski vojni oficir, od kog je dobila sifilis pre nego što ju je napustio slomljenog srca.

OD UMILJATE BAKICE ANUJKE DO SERIJSKOG UBICE Rešavala je "teške probleme" svojom "čarobnom vodicom" (VIDEO)
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Podaci o ranom životu Anujke su nepouzdani. Uhapšena je 1928. godine u dobi od 90 godina i osuđena na 15 godina zatvora 1929. godine zbog saučesništva u dva ubistva. Nakon osam godina, puštena je iz zatvora zbog starosti.

U banatskom selu Vladimirovac se odigravala prava filmska, nažalost, tragična priča.

Postoji nekoliko izvora koji govore o životu Ane di Pištonja, poznatije kao baba Anujka, a najviše je sama ispričala tokom hapšenja i tokom suđenja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Anujkina "čarobna vodica"

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Anujkina "čarobna voda" ubila je između 50 i 150 ljudi, a ona je postala poznata kao serijski ubica iz Vladimirovaca.

Ana di Pištonja rođena je kao Drakšin ili Draksin, a prema njenim rečima rođena je 1837. godine. 

OD UMILJATE BAKICE ANUJKE DO SERIJSKOG UBICE Rešavala je Printscreen/Youtube/Izdvojeno
 

Otac joj je bio bogati vojvođanski paor koji se sa porodicom 1849. godine iz Rumunije doselio u Petrovo selo, tadašnji naziv za Vladimirovce, u banatskoj vojnoj krajini Habzburške monarhije.

Ćerki je obezbedio dobro školovanje, a nju je posebno interesovala hemija. 

Anujka se udala za 20 godina starijeg vlasnika Pistov ili di Pištonja sa kojim je imala 11-oro dece, od kojih je samo jedno preživelo do punoletstva.

Suprug joj je preminuo nakon 20 godina braka, a Anujka se tada vratila izučavanju hemije. Nakon suprugove smrti Anujka je deo kuće pretvorila u improvizovanu laboratoriju, a širom Banata je postala poznata kao isceliteljka i travarka.

Po smeše i napitke su dolazile pretežno dame, ali i neretko mladiči koji su želeli da budu oslobođeni služenja vojnog roka, jer su im njeni napici pomagali da se razbole. 

Imala je saradnice u ovom zločinu

Baba Anujka je držala kafanu, te je bila u kontaktu sa velikim brojem ljudi, ali imala je i saradnice u drugim selima koje su očajnim ženama preporučivale njene napitke.

Anujkina smeša bila je poznata kao "čarobna voda" ili ljubavni napitak, a klijentima je gotovo obavezno postavljala isto pitanje: "Koliko je težak ovaj problem?", misleći pri tome na telesnu težinu žrtve.

Iako su klijenti verovali da je u pitanju magija, Anujka je u njihove napitke stavljala otrov, najčešće arsen, a nakon što bi saznala težinu žrtve znala je i meru otrova. Klijenti su od nje dobijali detaljno uputstvo za korišćenje uz proročanstvo da će problem nestati 8 dana od početka uzimanja napitka, što se zaista i dešavalo.

OD UMILJATE BAKICE ANUJKE DO SERIJSKOG UBICE Rešavala je Printscreen/Youtube/Izdvojeno
 

Anujka je zajedno sa svojim saradnicima na području Banata delovala punih 40 godina. Optužbe su sporadično stizale na adresu austro-ugarskih vlasti, ali odgovora nije bilo, jer je Anujka uredno plaćala poreze i živela mirnim životom. 

Kako je otkrivena

Kada je pod sumnjivim okolnostima preminuo drugi muškarac, iz bliskog okruženja izvesne Stane Momirov, policija je ovu ženu pozvala na saslušanje. Nakon što je prvi suprug Stane Momirov, Lazar Ludoški preminuo ona se preudala. Kada je nedugo zatim preminuo bogati stric Staninog supruga, policija je odlučila da ispita slučaj.

Stana je od Anujke "čarobnu vodu", kojom je ubila svog prvog supruga, kupila u januaru 1924. godine. Baba Anujka je svoju "čarobnu vodu" još jednom prodala porodici Momirov, Simi i Sofiji, koji su nameravali da ubiju Siminog oca Nikolu, koji je navodno bio nasilan prema njima i njihovoj deci.

Među slučajevima za koje je optužena bili su i neki nestrpljivi naslednici.

Suđenje baba Anujki

Prvo suđenje baba Anujki bilo je u junu 1914. godine u Beloj Crkvi, međutim, zbog nedovoljno dokaza, ona je tada oslobođena.

OD UMILJATE BAKICE ANUJKE DO SERIJSKOG UBICE Rešavala je Printscreen/Youtube/Izdvojeno
 

Za drugo suđenje, vlasti su bile bolje pripremljene. Baba Anujka je imala nekoliko saradnica, od kojih su neke, nezadovoljne nagradama koje su dobijale, rado svedočile protiv nje. Izvršeno je nekoliko ekshumacija i kod svih su pronađene čestice arsena i žive. (Veliki broj klijenata odbijao je da se tela njihovih bližnjih ekshumiraju, kako se ne bi njihova umešanost dovodila u pitanje, odnosno, da li su znali ili nisu, da baba Anujka ustvari prodaje otrov.)

Protiv baba Anujke je podignuta optužnica za ubistvo Nikole Momirova i Lazara Ludoškog. Uhapšena je 15. maja 1928. godine, kada je imala 90 godina. Presuda je donesena 6. jula 1929. godine. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora zbog saučesništva u oba ubistva.

Smrt baba Anujke

Postoje dve priče o tome kako je završila baba Anujka, serijski ubica iz Vladimirovaca. Jedna kaže da je Anujka puštena na slobodu u 98. godini, nakon osam godina zatvora zbog starosti i umrla dve godine kasnije u svojoj kući u Vladimirovcu, kada je imala oko 100 godina.

Drugi izvori kažu da je u požarevačkom zatvoru bila sve do početka Drugog svetskog rata u Srbiji, kada su je nemački vojnici pustili iz tamnice. Prema ovim izvorima, živela je 104. godine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading