NEOBIČAN HOBI OVOG SRBINA POSTAO HIT Nakon višegodišnjeg truda jedan njegov avion se vinuo u nebo (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Neobične makete Sava Milutinovića nisu samo ostale na policama, one su poletele u nebo.

NEOBIČAN HOBI OVOG SRBINA POSTAO HIT Nakon višegodišnjeg truda jedan njegov avion se vinuo u nebo (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Mladi Ivanjičanin od malena je fasciniran avioinima, a svoju ljubav pre deset godina pretvorio je u hobi i na sebi svojstven način postao je konstruktor čeličnih ptica. Počeo je da pravi makete, a za to nije žalio ni svoje vreme, ali ni novac.

„Makete aviona se mahom prave od drveta ili stiropora. Prema nacrtu se ručno, ili laserski režu delovi koji se kasnije sklapaju. Pre nekog vremena bilo je teško pronaći materijal, ali sada je sve mnogo dostupnije. Kad se svi delovi spoje, stavlja se folija i u avion ugrađuje motor. Može biti na benzinski ili elektro motor, važno je samo da ceo taj sistem funkcioniše“, priča Savo.

NEOBIČAN HOBI OVOG SRBINA POSTAO HIT Nakon višegodišnjeg truda jedan njegov avion se vinuo u nebo (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA
 

Ivanjičanin je tri godine pravio avione i pokušavao da ih konstruiše tako da polete, ali ipak sve je bilo uzalud. Sve makete završavale bi u krošnji obližnjeg drveća ili razbijeni u komade na zemlji. Ipak, Savo nije odustajao, pa se nakon višegodišnjeg truda jedan njegov avion vinuo u nebo. Njegovoj sreći nije bilo kraja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Svaki modelar mora biti spreman na te početničke neuspehe. Mnogo je činilaca koji moraju da se pokolope, kako bi let bio uspešan. Čak i ako avion prvi put poleti, svaki sledeći put može da doživi krah. Na nama je da uviđamo greške i da pokušamo da ih ispravimo, kako bi imali čime da se ponosimo“, priča Savo.

Najviše je oduševljen borbenim avionima koji su nadletali evropsko nebo tokom Drugog svetskog rata. Iz njegove kreativne radionice do sada je izašlo na stotine maketa, ali ipak samo je jedna omiljena i najdraža od svih.

„Radi se o modelu „Pajper kap“ iz 1938. godine, njega sam radio oko šest meseci, koštao me je nekih 500 evra, ali ja to ne gledam jer kad bih krenuo sve da računam, onda se ne bih ni bavio modelarstvom. Izrađen je od balze i topole, na njemu je benzinski motor od 30 kubika i visokokrilac je. Nisu teški za letenje. Raspon krila mu je blizu tri metra“, rekao je ovaj mladić iz Ivanjice.

Za poletanje Savovih aviona potrebni su pre svega daljinski i benzin koji se sipa u motor, ali i pre svega povoljne vremenske prilike. Lete na visini od 50 metara, jer samo tako se vidi sva njihova čar i lepota. Ivanjičanin pazi na svaki detalj, a u bilo koji model ulaže puno ljubavi i pažnje.

Iako su ovakvi modeli izuzetno traženi u svetu, Savo svoje avione pravi isključivo za sebe, jer u tome pronalazi svoju ličnu satisfakciju.

„Do sada sam prodao samo jedan avion, i to po nekoj simboličnoj ceni. Za mene je osim poletanja, jako važan taj sam proces pravljenja, u tome najviše uživam. Modele koje napravim retko prodajem, jedino ukoliko baš neko naruči nešto specijalno, ako bih mogao da izađem u susret, onda bih napravio“, kaže modelar.

Planira da se upusti u nove izazove, tako da će njegove vešte ruke napraviti još aviona spremnih za let, uz nadu da će ih pratiti dobar vetar.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading