GRAĐEVINA KAO NEMI SVEDOK VREMENA U ovoj kući u Svetogorskoj ulici otvorena je prva diskoteka u Beogradu

J. K.

13:12

Zanimljivosti 0

Sagrađena je 1896. godine prema projektu Milana Kapetanovića, srpskog arhitekte školovanog u Minhenu, kasnije ministra građevina.

GRAĐEVINA KAO NEMI SVEDOK VREMENA U ovoj kući u Svetogorskoj ulici otvorena je prva diskoteka u Beogradu
Printscreen

 

Upadljivih zgrada u Svetogorskoj ulici ima mnogo. Dom Jevrema Grujića, koji se nalazi tik pored Ateljea 212, je najupadljivija građevina i predstavlja raritet nekadašjeg jezgra Beograda.

Kuća je sagrđena krajem 19. veka, a sagradio ju je Jevrem Grujić za svoju ćerku Mirku. Dom Jevrema Grujića je oduvek bila mesto koje su posećivale ugledne ličnosti onog vremena. U ovoj kući je potpisan tajni ugovor između Srbije i Bugarske 1912. godine, a od istaknutih ličnosti koje su u njoj boravije valja pomenuti: Jovan Cvijić, Simo Matavulj, Jovan Skerlić, Milan Rakić, Uroš Predić…

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prateći svetske muzičke trendove, Lazar Šećerović, potomak Jevrema Grujića je 1967. godine otvorio prvu beogradsku diskoteku upravo u ovoj kući. Današnji potomci loze Grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić od 2015. godine u delu kuće pokrenuli su prvi privatni muzej u Srbiji, Dom Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović – Conić. Kao jedna od institucija kulture u našoj zemlji, muzej je organizovao brojne izložbe, predavanja, pozorišne predstave, koncerti i drugi kulturne programe.

 

BONUS VIDEO 

 

Komentari(0)

Loading