NIKAKO NE SMETE DA IH IZBACITE IZ ISHRANE! Evo šta je potrebno telu da bi mršavilo!
Svaki put kad planiramo dijetu ili redukciju ishrane, naša ideja se svodi na izbacivanje ugljenih hidrata

Napokon nam stižu dobre vesti. Određeni ugljeni hidrati zapravo mogu učiniti naš stomak ravnijim i pomoći u sagorevanju neželjenih kilograma.
Osim toga, oni su prilično neophodna grupa hrane koja nam pomaže da živimo svakodnevni život.
- Ugljeni hidrati su najveći izvor energije za telo. Oni obezbeđuju telu glukozu koju koristi za energiju, koja se takođe može skladištiti za buduću upotrebu. Takođe, igraju dragocenu ulogu u zdravlju našeg creva, obezbeđujući korisna vlakna u digestivnom traktu - tvrdi Rijanon Lambert, nutricionista i autor knjige "Nauka o ishrani: razotkrijte mitove o ishrani i naučite kako da se dobro hranite za zdravlje i sreću".
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

SRPSKA TRADICIONALNA KUHINJA KROZ VEKOVE Ribama je čak pridavan lekovit i magijski značaj u lečenju raznih bolesti (FOTO/VIDEO)
Naša nacionalna kuhinja je jedna od najosobenijih zbog toga što je naš narod odvajkada iznalazio različite načine pripremanja jela. Helmold, nemački istoričar 12. veka, opisujući osvajanje slovenskih teritorija od strane Karla Velikog, pominje jedan prijem kod kralja Pribislava, govoreći: Pribislav nas je primio veoma ljubazno i priredio nam obilnu gozbu. Dvadeset jela je bilo na stolu, što su ga postavili pred nas
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

SRPSKA TRADICIONALNA KUHINJA KROZ VEKOVE Ribama je čak pridavan lekovit i magijski značaj u lečenju raznih bolesti (FOTO/VIDEO)
Naša nacionalna kuhinja je jedna od najosobenijih zbog toga što je naš narod odvajkada iznalazio različite načine pripremanja jela. Helmold, nemački istoričar 12. veka, opisujući osvajanje slovenskih teritorija od strane Karla Velikog, pominje jedan prijem kod kralja Pribislava, govoreći: Pribislav nas je primio veoma ljubazno i priredio nam obilnu gozbu. Dvadeset jela je bilo na stolu, što su ga postavili pred nas
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

SRPSKA TRADICIONALNA KUHINJA KROZ VEKOVE Ribama je čak pridavan lekovit i magijski značaj u lečenju raznih bolesti (FOTO/VIDEO)
Naša nacionalna kuhinja je jedna od najosobenijih zbog toga što je naš narod odvajkada iznalazio različite načine pripremanja jela. Helmold, nemački istoričar 12. veka, opisujući osvajanje slovenskih teritorija od strane Karla Velikog, pominje jedan prijem kod kralja Pribislava, govoreći: Pribislav nas je primio veoma ljubazno i priredio nam obilnu gozbu. Dvadeset jela je bilo na stolu, što su ga postavili pred nas
Rijanon smatra da su ugljeni hidrati toliko važni da treba da čine trećinu dnevne ishrane.
Ovih 5 ugljenih hidrata bi vam zapravo moglo pomoći da smršate brzo:
1. Testenina
KONTROLA PROPORCIJA: dve šake (osušene)
- Različitost testenina od cele pšenice je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže zasitite, podržite zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 - kaže Rijanon.
Iako je zagrevanje testenine idealno zimsko jelo, odličan način za održavanje zdrave težine je zapravo hladna testenina. "Kada ljudi konzumiraju testeninu toplu, u poređenju sa hladnom, ona će se brže otpuštati u krvotok, dok će kada se ohladi postojati otporniji skrob koji, prema studijama, treba da podrži ljude sa zdravom težinom ili pomogne u gubitku težine može pomoći kod sitosti creva – održavajući ljude zadovoljnim duže", kaže nutricionista.

2. Pirinač
KONTROLA PROPORCIJA: dve šake (osušene)
Odlučite se za smeđi pirinač, odlična opcija za posluživanje sa karijem i taginima.
- Ima ukus orašastih plodova i odličan je izvor dijetalnih vlakana - kaže Rijanon, koja nastavlja da objašnjava da neunošenje dovoljno ugljenih hidrata, kao što je ishrana sa visokim sadržajem proteina/malo masti, može dovesti do lošeg raspoloženja. Ovo zauzvrat može dovesti do prejedanja; posebno jesti hranu koja je puna šećera.
Da biste održali dobro raspoloženje, važno je osigurati da nivoi serotonina budu stabilni. "Serotonin je neurotransmiter koji pomaže u prenošenju poruka iz jedne oblasti mozga u drugu i veruje se da utiče na različite psihološke funkcije; poznat je kao naš 'hormon sreće' zbog svojih kvaliteta za stabilizaciju raspoloženja" otkriva Rijanon. Ona dodaje da bi konzumiranje kvalitetnih ugljenih hidrata uz izvor proteina koji sadrži aminokiselinu triptofan (mislimo da mleko, tunjevina, piletina, ćuretina i zob) takođe moglo biti dobro za povećanje serotonina.
Shutterstock
3. Krompir
KONTROLA PROPORCIJA: jedan krompir veličine šake
Shutterstock
Vratite krompir na listu za kupovinu. Iako pečeni krompir prekriven masnoćom možda nije najzdraviji izbor, pokušajte da ispečete krompir i prelijete ga vegetarijanskim čilijem ili ruzmarinom.
- Pečeni krompir pomaže varenju zbog visokog sadržaja vlakana i visokog sadržaja vitamina B6; ključni vitamin za telo - kaže nutricionista i doddaje da B vitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i pomažu našim telima da oslobađaju energiju iz hrane koju jedemo.

Kafa se nikada ne stavlja u ključalu vodu: Svi greše, evo u čemu je tajna omiljenog napitka
Srazmerna količina kafe i vode je ključna, a idealno je sipati 70g kafe na litar vode

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku
Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Ove molitvene reči treba da pročita svaka devojka koja želi da se uda: Čitajte je i imaćete prst na ruci!
Potrebno je da se mole svakoga dana

ZABORAVLJENA SRPSKA ISTORIJA: Mnogi su za njih čuli MILION puta, a da li zapravo znate ko su bile DELIJE!
Gotovo da svakodnevno možemo da čujemo reč "Delije", međutim, mnogi građani, kako najmlađi, pa tako i stariji gotovo da ne znaju ko su zapravo bile Delije.

ZABORAVLJENA NEMICA KOJA JE SEBE SMATRALA SRPKINJOM Priča o Babet Bahmajer koja je zbog ljubavi promenila ime i ODBILA NACISTE!
Beta Vukanović bila je profesorka beogradske Umetničke škole i jedna od osnivačica Društva srpskih umetnika, slikara i vajara "Cvijeta Zuzorić", srpska slikarka nemačkog porekla
Komentari(0)