KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI BEOGRADSKI TRG Dobio ime po kulama koje su u tursko vreme služile za prenos vode

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Trg Terazije obuhvata područje od Sremske ulice do Ulice kralja Milana.

KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI BEOGRADSKI TRG Dobio ime po kulama koje su u tursko vreme služile za prenos vode
Printscreen

Najpoznatiji je beogradski trg. Počeo je da se formira u prvoj polovini 19. veka; 1840-ih godina, knez Miloš Obrenović naredio je da se srpske zanatlije, naročito kovači i kazandžije, isele iz varoši u šancu, gde su bili izmešani sa turskim življem, i da svoje kuće i radnje podignu na mestu današnjih Terazija. Ilija Čarapić, sin Vase Čarapića, koji je izvesno vreme bio i predsednik Beogradske opštine, imao je poseban zadatak da ovim zanatlijama deli placeve na Terazijama; ko god je pristao da ogradi plac, dobio ga je besplatno.

O postanku imena Terazije istoričar i književnik Milan Đ. Milićević zabeležio je: „Uvodeći vodu u varoš Beograd, Turci su duž onoga đeriza (zidanog vodovoda), koji uzima vodu iz mokroluških izvora, na izvesnim daljinama zidali kule, na koje su vodovodnim cevima izvodili vodu da bi ona dobila viši skok za svoj dalji tok.“ Jedna od takvih kula bila je postavljena na mestu gde je sada Terazijska česma. Pošto su Turci te kule zvali terazije za vodu, ovaj trg je dobio naziv Terazije.

Krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka Terazije su centar društvenog života Beograda; Najpoznatiji hoteli, kafane i trgovinske radnje smešteni su ovde.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prilikom bombardovanja Beograda 1941. Terazije su bile teško oštećene. Svoj definitivni oblik Terazije su dobile prilikom poslednje rekonstrukcije 1947. godine po projektu arhitekte Nikole Dobrovića, kada su uklonjeni skverovi, fontana i tramvajske šine.

Na Novom Beogradu je 2012. godine podignuta replika Terazija iz '30-ih godina 20. veka.

 

Komentari(0)

Loading