ŠTA ĆE BITI SA KUĆOM? Kako danas izgleda čuveno "Dugo konačište" porodice Topalovića

M. M.

12:00

Zanimljivosti 0

Spekuliše se da je radnja filma inspirisana smrću predsednika SFRJ Josipa Broza.

ŠTA ĆE BITI SA KUĆOM? Kako danas izgleda čuveno "Dugo konačište" porodice Topalovića
Printscreen youtube

Film „Maratonci trče počasni krug“ inspirisan istoimenom predstavom je verovatno najpoznatiji film čije citate gotovo svi znamo. Radnja filma je smeštena u 1935. godinu, a vrti se oko porodice Topalović koja se bavi pogrebnim poslovima.

Porodica Topalović se sastoji od nekoliko generacija muškaraca, a starost članova porodice Topalović je sledeća: Pantelija 150 godina, Maksimilijan 126, Aksentije 102, Milutin 79, Laki 44, Mirko 24.

Radnja počinje snimkom sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića, a nastavlja se smrću najstarijeg člana porodice Topalović, nakon čega počinje rasprava njegovih naslednika oko njegove zaostavštine. Spekuliše se da je radnja filma inspirisana smrću predsednika SFRJ Josipa Broza, pošto je i nakon njegove smrti počela rasprava oko njegove zaostavštine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lokacije na kojima je film sniman su širom Beograda. Bijijeva kuća se nalazi na Topčideru, a scene su snimane i na jezeru Trešnja i u Košutnjaku. Čuvena kuća Topalovića u kojoj se nalazi njihova radionica nalazi se u samom centru grada na Kosančićevom vencu.

Danas je kuća u teškom stanju, razbijenih prozora i oštećenih zidova je neprepoznatljiva čak i najvećim ljubiteljima ovog filma.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Blogotres (@blogotres)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading