OVO JEZERO U SRBIJI JE STANIŠTE BELOGLAVOG SUPA: Ovo morate DA POSETITE, a evo i ZBOG ČEGA (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Na Radoinjskom jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma

OVO JEZERO U SRBIJI JE STANIŠTE BELOGLAVOG SUPA: Ovo morate DA POSETITE, a evo i ZBOG ČEGA (FOTO)
Shutterstock/Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero je treće po redu veštačko, akumulaciono jezero na reci Uvac. Nalazi se nizvodno u odnosu na Sjeničko (Uvačko) i Zlatarsko jezero. Nastalo je pregrađivanjem reke Uvac, na 43 kilometara od ušća u reku Lim. Spada u grapu manjih, veštačkih jezera.

Radoinjsko jezero je sastavni deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. To je prirodno dobro prve kategorije i od izuzetnog je značaja za Republiku Srbiju. Kao i ostala dva jezera na reci Uvac, Radoinjsko jezero predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji, na kojima živi beloglavi sup.

Brana Radoinjskog jezera je visoka 40 metara, duga 150 metara i nalazi se na 760 metara nadmorske visine. Dužina jezera je 11 kilometara, a njegova ukupna površina iznosi 0,55 kilometara kvadratnih. Maksimalna širina jezera dostiže 500 metara, a najdublja tačka se nalazi na 30 metara ispod površine vode. Voda iz Radoinjskog jezera sprovodi se cevima do turbina hidroelektrane Bistrica, odakle otiče u reku Lim. Na ovaj način je promenjen prirodni tok reke Uvac.

Vodostaj radoinjskog jezera nema velike oscilacije tokom godine. Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

Radoinjsko jezero je bogato ribom, a najbrojniji su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena, šaran… Obalu ovog jezera čine krečnjačke stene, a okolina jezera obiluje zelnim površinama.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading