NA SAT I PO VREMENA OD BEOGRADA SE NALAZI OVAJ RAJ: Dva jezera, čist vazduh i očuvan biljni i životinjski svet (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

U neposrednoj blizini vrela Grze, nalazi se i Sisevac

NA SAT I PO VREMENA OD BEOGRADA SE NALAZI OVAJ RAJ: Dva jezera, čist vazduh i očuvan biljni i životinjski svet (FOTO)
Wikipedia

Nekada, potpuno neopravdano, zanemarimo bogatu turističku ponudu gradova u Srbiji.

Na primer, nadomak Paraćina, nalazi se oaza netaknute prirode, planina, pećina, bogato izvorište vode, reka, dva jezera, čist vazduh, očuvan biljni i životinjski svet.

Na području „Spomenika prirode Vrelo Grze“ očuvane su jedinstvene prirodne pojave – geološko, hidrološko i speleološko nasleđe, autentične šumske zajednice, raznovrstan biljni i životinjski svet i njihova staništa. Na malom prostoru nalaze se vrelo reke Grze i pećina, što je veoma retka pojava.

Na području spomenika prirode Vrelo Grze smenjuje se nekoliko vegetacijskih pojaseva. Oko vrela najzastupljnije su mahovine koje prekrivaju kamenite delove, na njih se nadovezuje pojas zeljaste vegetacije a potom bukova i hrastova šuma.

Celokupna površina Spomenika prirode vrelo Grze nalazi se na teritoriji lovišta „Južni Kučaj IV“. Trajno zaštićene vrste divljači su između ostalih vidra, šumska sova, jastreb mišar, kukavica i ris.

Zaštićene vrste divljači lovostajem su: jelen, srna, divlja svinja, zec, jazavac, divlja mačka, divlji golub, sojka-kreja. Stalno gajene vrste divljači (kojima se gazduje) su jelen, srna i divlja svinja. Divljač van režima zaštite je vuk, lisica, siva vrana.

NA SAT I PO VREMENA OD BEOGRADA SE NALAZI OVAJ RAJ: Dva jezera, čist vazduh i očuvan biljni i životinjski svet (FOTO) Wikipedia
 

U neposrednoj blizini vrela Grze, nalazi se i Sisevac.

Očuvana priroda, zelene šume južnog Kučaja, bistra reka i potoci koji se u nju slivaju, čist vazduh, termalna voda čija je temperature konstatntno 36ᵒC, dva bazena, sportski tereni, zajedno sa bogatom kulturno- istorijskom tradicijom čine Sisevac jedinstvenim.

NA SAT I PO VREMENA OD BEOGRADA SE NALAZI OVAJ RAJ: Dva jezera, čist vazduh i očuvan biljni i životinjski svet (FOTO) sisevac terme
 

A pore toga, u neposrednoj blizini nalaze se manastir Ravanica, a nedaleko i Manasija.

Mada, to nije sve što odlikuje ovaj kraj.

Ovde se nalazi i jedno od najinteresantnijih nalazišta na centralnom Balkanu, arheološki lokalitet „Drenovac“.

Više od 50ha površine pripada neolitu, mlađem kamenom dobu. Na lokalitetu u Drenovcu prisutne su i starija starčevačka i mlađa vinčanska kultura.

A, vi, šta još čekate da posetiti ovaj kraj naše zemlje?

(Danas)

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading