Skriveni dragulji Stare planine: Prirodne lepote i avanture

13:00

Turizam 0

Stara planina je poznata po svojim spektakularnim prirodnim lepotama, ali mnogi njeni skriveni dragulji ostaju neotkriveni. Otkrijte najlepše vodopade, pećine i staze koje pružaju nezaboravne avanture.

Stara planina
Lepote Srbije/J.J.

Otkrijte najlepše vodopade, pećine i staze koje pružaju nezaboravne avanture.

1. Vodopadi Stare planine

Stara planina je dom mnogim prelepim vodopadima, kao što su Tupavica, Piljski vodopad i Bigar. Ovi vodopadi su idealni za one koji vole prirodu i žele da istraže netaknute predele. Pešačke staze do ovih vodopada pružaju spektakularne poglede i priliku za uživanje u tišini prirode.

2. Pećine i njihove tajne

Osim vodopada, Stara planina je bogata pećinama koje kriju svoje tajne. Pećina Vetrena Dupka i Ravna pećina su samo neke od lokacija koje pružaju uzbudljive avanture za ljubitelje speleologije. Istraživanje ovih pećina otkriva bogatstvo podzemnog sveta i neverovatne prirodne formacije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3. Planinarske staze za svakoga

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za ljubitelje planinarenja, Stara planina nudi različite staze koje su prilagođene kako početnicima, tako i iskusnim planinarima. Staze kao što su Babin zub i Midžor pružaju izazov i nagrađuju spektakularnim pogledima na okolne predele. Planinarenje po Staroj planini je iskustvo koje se ne zaboravlja lako.

4. Flora i fauna Stare planine

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta na Staroj planini je još jedan razlog za posetu. Ova planina je dom mnogim endemskim vrstama biljaka i životinja, koje se mogu videti samo na ovom području. Ekoturizam je sve popularniji način za očuvanje i promociju ovih prirodnih bogatstava.

5. Saveti za posetioce

Poseta Staroj planini zahteva dobru pripremu. Preporučuje se nošenje odgovarajuće opreme, kao što su udobne cipele, zaštita od sunca i dovoljna količina vode. Takođe, važno je pratiti vremenske uslove i poštovati prirodu kako bi se očuvala njena lepota za buduće generacije.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading