BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

20:00

Turizam 0

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Zlatar
Shutterstock/Zlatar

- Botaničke bašte biće smeštene duž pet tematskih pešačko-biciklističkih staza, koje će biti obogaćene sa pet novih odmorišta, ali i turističkom signalizacijom duž tih staza ukupne dužine oko 60 kilometara. Ideja projekta jeste da se prirodni resursi dodatno stave u funkciju unapređenja turističke ponude planine Zlatar, kaže za RINU Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Botanička bašta Zlatar Foto: Rina
 

Prema rečima Pucarevića, plan projektnog tima je da se ove aktivnosti završe u narednih mesec dana, kako bi posetioci Zlatara uživali u novim sadržajima, već od predstojećeg leta.

Nadamo se da će sama implementacija ovog projekta biti prilično završena u toku ove godine, a kao krunu svega, na kraju ćemo dobiti električne bicikle i skutere kako bi turisti koji dođu na Zlatar to mogli da iznajme i u nekoliko časova obiđu sve što smo uradili”, rekao je.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pucarević i dodao da će, pored obeležavanja staza adekvatno biti obeleženi i vidikovci kao i ostali turistički akteri.

- Same pešačke staze će se prostirati iz centralne zone Zlatara u pet pravaca. Jedan pravac vodi prema crkvi Svetog Kozme i Damjana i do najvišeg vidikovca na Zlataru. Drugi vodi prema vidikovcu Vagajnica, treća prema etnoselu Štitkovo, četvrta prema vidikovcu na Zlataru, a peta će povezati vidikovce u Vranešima. Svi ovi vidikovci će biti obeleženi, a ideja projektnog tima jeste da na samim stazama obeležimo sve one aktere turizma, ne samo pružaoce usluga smeštaja nego i kulturno-istorijske spomenike i sve ono što se nađe na putu na jednoj od ovih pešačkih staza”, kaže Pucarević.

On takođe ističe značaj ovog projekta ne samo za planinu Zlatar i opštinu Nova Varoš već i za čitavu Srbiju, ali i Crnu Goru, jer se projekat prekogranične saradnje sprovodi na prostoru ove dve države.

- U toku je implementacija projekta prekogranične saradnje „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”, koji Turistička organizacija Zlatar implementira sa Regionalnom razvojnom agencijom „Komovi-Bjelasica-Prokeltije” u okviru projekta prekogranične saradnje IPA 2. Projektni tim na realizaciji ovog projekta radi od avgusta meseca prošle godine i sadnja botaničkih bašti samo je jedna od aktivnosti koje se sprovode, zaključio je Pucarević.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/79943/stara-planina-velicanstvena-lepotica-koju-morate-posetiti-odusevice-vas-crkva-u-steni-jedinstvena-po-ovom/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/82584/resavska-pecina-lepotica-okicena-nakitom-starim-45-miliona-godina-idealna-za-posetu-u-toku-predstojecih-praznika/vest

jelenov greben

Jeleni vam jedu iz ruke, toliko su pitomi da sve deluje kao bajka: Jelenov greben godinama je prava turistička atrakcija (FOTO)

Turizam

13:00

5 jul, 2024

Selo Olimje u Sloveniji pre tri godine i zvanično je proglašeno za najlepše selo u Evropi. Nestvarna prirodna lepota, ali i izuzetno kulturno-istorijsko bogatstvo samo su dodatno doprineli dobijanju ove laskave titule. Ono po čemu je takođe posebno jeste da je ovo selo najpoznatiji dom pitomih jelena koji vam ovde bukvalno jedu iz ruke. Na imanju od osam hektara živi krdo koje broji preko 100 jelena, košuta i muflona koji su postali prava atrakcija ovog sela u Sloveniji.

Komentari(0)

Loading