BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

20:00

Turizam 0

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Zlatar
Shutterstock/Zlatar

- Botaničke bašte biće smeštene duž pet tematskih pešačko-biciklističkih staza, koje će biti obogaćene sa pet novih odmorišta, ali i turističkom signalizacijom duž tih staza ukupne dužine oko 60 kilometara. Ideja projekta jeste da se prirodni resursi dodatno stave u funkciju unapređenja turističke ponude planine Zlatar, kaže za RINU Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Botanička bašta Zlatar Foto: Rina
 

Prema rečima Pucarevića, plan projektnog tima je da se ove aktivnosti završe u narednih mesec dana, kako bi posetioci Zlatara uživali u novim sadržajima, već od predstojećeg leta.

Nadamo se da će sama implementacija ovog projekta biti prilično završena u toku ove godine, a kao krunu svega, na kraju ćemo dobiti električne bicikle i skutere kako bi turisti koji dođu na Zlatar to mogli da iznajme i u nekoliko časova obiđu sve što smo uradili”, rekao je.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pucarević i dodao da će, pored obeležavanja staza adekvatno biti obeleženi i vidikovci kao i ostali turistički akteri.

- Same pešačke staze će se prostirati iz centralne zone Zlatara u pet pravaca. Jedan pravac vodi prema crkvi Svetog Kozme i Damjana i do najvišeg vidikovca na Zlataru. Drugi vodi prema vidikovcu Vagajnica, treća prema etnoselu Štitkovo, četvrta prema vidikovcu na Zlataru, a peta će povezati vidikovce u Vranešima. Svi ovi vidikovci će biti obeleženi, a ideja projektnog tima jeste da na samim stazama obeležimo sve one aktere turizma, ne samo pružaoce usluga smeštaja nego i kulturno-istorijske spomenike i sve ono što se nađe na putu na jednoj od ovih pešačkih staza”, kaže Pucarević.

On takođe ističe značaj ovog projekta ne samo za planinu Zlatar i opštinu Nova Varoš već i za čitavu Srbiju, ali i Crnu Goru, jer se projekat prekogranične saradnje sprovodi na prostoru ove dve države.

- U toku je implementacija projekta prekogranične saradnje „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”, koji Turistička organizacija Zlatar implementira sa Regionalnom razvojnom agencijom „Komovi-Bjelasica-Prokeltije” u okviru projekta prekogranične saradnje IPA 2. Projektni tim na realizaciji ovog projekta radi od avgusta meseca prošle godine i sadnja botaničkih bašti samo je jedna od aktivnosti koje se sprovode, zaključio je Pucarević.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/79943/stara-planina-velicanstvena-lepotica-koju-morate-posetiti-odusevice-vas-crkva-u-steni-jedinstvena-po-ovom/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/82584/resavska-pecina-lepotica-okicena-nakitom-starim-45-miliona-godina-idealna-za-posetu-u-toku-predstojecih-praznika/vest

Komentari(0)

Loading