EVO KO JE BIO ZMAJ OD AVALE Spomenik Vasi Čarapiću nalazi se na ovoj planini i svedoči njegovom junaštvu (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Vasilije “Vasa” Čarapić, poznat i kao Zmaj od Avale, bio je jedan od najistaknutijih boraca i junaka u ustanku protiv dahija tokom Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva.

Spomenik Vasi Čarapiću
Lepote Srbije/J.J.

Vasa Čarapić je rođen 1768. godine u selu Beli Potok, ispod planine Avale. Njegova porodica potiče iz plemena Kuči u Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je prezime “Čarapić” njegova porodica dobila tako što je jedan od njegovih predaka slučajno ubio psa nekog Turčina. Turčin je za otkup tražio 500 groša, a kada je skupio novac, Vasin predak je umesto u kesi poslao novac u čarapi, zbog čega su prozvani Čarapićima.

Vasa Čarapić je učestvovao u Austrijsko-turskom ratu (1788–1791) kao dobrovoljac na strani Austrijanaca protiv Turske. Nakon rata, izabran je za kneza Gročanske nahije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srpskoj narodnoj vojsci, organizovanoj 1797. godine, bio je buljubaša.
Za vreme Seče srpskih kneževa 1804. godine, pobegao je na Avalu i organizovao četu. U martu 1804. kod Leštana iz zasede je ubio janičare pod dahijom Alijom Kučukom i krdžalije pod Alijom Gušancem.
Izabran je zatim za gročanskog vojvodu.

Vasa je bio je poznat po velikoj mržnji prema Turcima, koja je postala poslovična. Učestvovao je u mnogim bitkama i bio je izuzetno hrabar i odan.

Njegova smrt na Stambol kapiji tokom napada na Beograd ostala je upamćena.

Spomenik Vasi Čarapiću nalazi se na Avali, planini udaljenoj svega 15 km od Beograda.
Avala je proglašena je za Predeo izuzetnih odlika 2007. godine.
Na njoj se nalaze, pored ovog spomenika i drugi spomenici i znamenitosti , uključujući spomenik Neznanom junaku na mestu nekadašnjeg drevnog utvrđenja Žrnov, Avalski toranj (koji je obnovljen nakon NATO bombardovanja 1999. godine) i uređene staze za šetnju, pa je Avala idealna za uživanje.

Vegetacija Avale čini hrastove i bukove šume, a flora obuhvata oko 600 biljnih vrsta. Takođe, ima bogatstvo ornitofaune sa 67 vrsta ptica.
Avala je omiljeno izletište Beograđana i mesto gde se održava veliki broj manifestacija koje promovišu eko turizam i zaštitu prirode.

terzića avlija

Kljove mamuta iz Save čuvaju se u ovom srpskom selu: Saša od svog domaćinstva u Zlakusi napravio jedinstven muzej i mali raj, obilaze ga naši đaci ali i Indonežani i Japanci

Turizam

10:00

25 jun, 2024

Ljubav prema selu, otadžbini i istoriji porodica Drndarević iz živopisnog sela Zlakusa kod Užica je spojila u jedno. Na taj način u jedno su spojili i ljubav i posao, jer se u njihovom etno-domaćinstvu u ovom selu nalazi prava riznica kulturno-istorijskog blaga. U nadaleko čuvenoj Terzića avliji u muzeju smestila se bogata zbirka eksponata počevši od Rimskog cartsva, preko vremena turske vladavine pa kneževine i kraljevine Srbije, sve do poslednje Jugoslavije.

Komentari(0)

Loading