Legenda o Lepteriji: Sokobanjski biser krije tajnu nesrećne ljubavi srpskog Romea i Julije!

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Njihova ljubav bila je velika i snažna koliko i rat između njihovih porodica. Očevi, zapovednici, borili su se oko poseda i nisu dozvoljavali njihovu vezu

Legenda o Lepteriji: Sokobanjski biser krije tajnu nesrećne ljubavi srpskog Romea i Julije!
Printscreen/Facebook

Nekada davno, u ranom srednjem veku, živela je prelepa devojka po imenu Lepterija. Ona je bila ćerka glavnog zapovednika Sokograda. Zapovednik Vrdžmanskog grada imao je sina. Lepog, stasitog, pametnog mladića po imenu Župan. Lepterija i Župan zaljubiše se jedno u drugo.

Njihova ljubav bila je velika i snažna koliko i rat između njihovih porodica. Očevi, zapovednici, borili su se oko poseda i nisu dozvoljavali njihovu vezu. Mila i ljupka Lepterija sprečena da vodi svoj život u miru, ispunjen ljubavlju, iskrade se iz zamka i pobeže.

Nemilosrdni otac posla sluge da je pronađu i ubiju. Nakon jurnjave, nađoše je na jednom prelepom proplanku i tu joj oduzeše život. Ne mogavši da nastavi život bez ljubavi svoje izabranice, mladi Župan obuzet očajem skoči u najdublji vir reke Moravice i utopi se. Prelepi proplanak na kojem je stradala lepa Lepterija dobi naziv po njoj, i sada se to čuveno izletište zove Lepterija. Vir u kojem je svoje muke okončao ludo zaljubljeni mladić zove se po njemu - Župan.

Kada su obilasci turističkih mesta u pitanju, najzanimljivije je svakako slušati ovakve i slične legende koje kruže među ljudima. Međutim, koliko god da nas ovakva ljubavna priča inspiriše, svesni smo da je vrlo malo verovatno da je ona istinita, a da je mnogo veća verovatnoća da je ime Lepterija poteklo od Grka, jer Sokograd je podignut na ostacima rimske tvrđave, a među tašnjim robovima najviše je bilo Grka. Oni su obližnji proplanak nazivali – Slobodište, a sloboda se na grčkom kaže eluterija (Ἐλευθερία).

Obzirom da izletište Lepterija pripada sokobanjskim lepotama, neizbežno je pomenuti vodu. Na samom izletištu postoje dva izvora, jedan je sa toplom, a drugi sa hladnom vodom. Takođe, nedalekose nalazi i izvor pijaće vode – Rujnik. Svojom hladnom bistrom vodom krepi mnoge putnike. A, na samo 400 metara uzbrdo od Lepterije, nastanila se poznata srednjovekovna tvrđava Sokograd. Postoji uređena i obeležena pešačka staza koja vodi do Sokograda.

(sokobanjac.com)


Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Turizam

11:00

13 jul, 2024

Osim prirodnih lečilišta banje se izdižu u sam vrh i zbog prirode koja ih okružuje ali i rekreativnih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima. Jedna banja iako još uvek nije iskoristila puni potencijal, na dobrom je putu da se uskoro izdigne na sam vrh u posećenosti, posebno po ceni smeštaja koje ne prelaze 2.000 dinara, radi se o Pribojskoj Banji.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading