DOBRILA IZ SIROGOJNA Žena koja je OPČINILA Jovanku Broz, kraljicu Elizabetu, Nensi Regan i mnoge druge

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Dobrila Smiljanić, poznata i kao Dobrila iz Sirogojna, je žena koja je spasila ovo selo u vreme kada su mnoga sela počela da se prazne zbog migracija u gradove. Njene kreacije su nosile kraljica Elizabeta II i Nensi Regan, a Josip Broz Tito i Jovanka Broz su je obožavali. Dobrila je ostavila je neizbrisiv trag u očuvanju tradicije u ovom malom zlatiborskom selu.

Dobrila Smiljanić sirogojno džemperi
Printscreen/Youtube

Dobrila je prepoznala veštinu pletenja kao mogućnost za žene iz Sirogojna i okoline da ostvare prihode.

Organizovala je proizvodnju ručno pletenih odevnih predmeta u lokalnim domaćinstvima, koja je počela sa radom1962. godine unutar Poljoprivredne zadruge u Sirogojnu.

Kreacije Dobrile Smiljanić, izrađene veštim rukama žena-pletilja sa Zlatibora, brzo su postigle uspeh na domaćem i inostranom tržištu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dobrila je osnovala brend Sirogojno Style, koji je postao prepoznatljiv po ručno pletenim odevnim predmetima sa motivima prirode Zlatibora.Ove kreacije su izrađene veštim rukama žena-pletilja sa Zlatibora, a kombinacija tradicionalnih motiva, visokokvalitetne vune iz Islanda i autentičnog dizajna stvorila je prepoznatljivu simbiozu tradicije i savremene mode.

Osim tradicionalnih motiva, brend je danas prisutan i u radovima mladih modnih dizajnera koji kombinuju tradicionalni način proizvodnje sa savremenim stilovima, bojama i motivima.

Svojevremeno je Pjer Karden, poznati francuski kreator, oduševljen Sirogojno džemperima, odabrao 18 modela pletilja iz Sirogojna za svoju kolekciju. Tražio je da ubuduće pletilje iz Sirogojna proizvode odevne predmete pod njegovim imenom. Dobrila Smiljanić je odbila ovu ponudu jer nije želela da urušava status koji su sirogojno džemperi imali radeći kao proizvođač za drugog dizajnera – pričali su medijima iz kompanije Sirogojno Style.

Dobrila Smiljanić, postigla je ono što je izgledalo nemoguće – modu je prodala modnim vladarima Italijanima, postigla da se na njujorškoj Petoj aveniji traže kreacije s motivima našeg nasleđa.

Sećanja na početke i najveće uspehe žena-pletilja i dizajnerke Dobrile Smiljanić danas se čuvaju u Muzeju pletilja u Sirogojnu.

Ovde se mogu videti autentične fotografije, novinski članci i snimci modnih revija koji pričaju jedinstvenu priču o odeći kojoj su se divile Nensi Regan, Jovanka Broz, Raisa Gorbačova, Liv Ulman i britanska kraljica.

Sirogojno je mesto koje odiše tradicijom, a njegova kulturna baština privlači posetioce iz celog sveta u velikoj meri zahvaljujući i ovoj neverovatnoj ženi.

Lepote Srbije su i na Instagramu, zapratite nas za još zanimljivih priča:

 

Komentari(0)

Loading