Uspavani vulkan se krije u srcu Srbije: Ove fotografije ostaviće vas bez daha

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Srbija je natrpana ugašenim vulkanima koji su pre nekoliko desetina miliona godina pravili globalni dar-mar, a nekoliko kupa se nalazi i na planini Rudnik. Najpoznatija je Ostrvica.

Uspavani vulkan se krije u srcu Srbije: Ove fotografije ostaviće vas bez daha
vikipedija/Ostrvica, Rudnik

Na vidikovcu Ostrvica, uzvišenju u okviru Rudničkog masiva, danas dominiraju gole stene na kojima se još mogu raspoznati tragovi slivanja lave i njenog naglog hlađenja. Ovo je posebno lako uočljivo kada je gledate iz daljine i možete da sagledate ceo kupasti oblik koji bez dileme predstavlja nekadašnji krater vulkana.

Uspavani vulkan se krije u srcu Srbije: Ove fotografije ostaviće vas bez daha vikipedija/Ostrvica, Rudnik
 

Da se odmah osvrnemo i na to Ostrvica – Ostrovica, u upotrebi su oba naziva, dok se u starim kartama navodi radije kao Ostrvica, u današnjem govoru se češće možda spominje kao Ostrovica, piše City magazin.

Ostrvica Foto: Rina
 

Do vrha, nadmorske visine 758 metara, nije teško doći, tvrde planinari. Ibarskom magistralom ide se do skretanja za naselje Rudnik, zatim ka selu Varnice odakle vodi markirana staza. Nakon livade i šume, sledi uspon po stenama, koji na nekim mestima izgleda opasan, ali se da savladati. A kada se, za oko 45 minuta, stigne do vrha koji dominira prostorom – zatalasanom Šumadijom, pred horizontom puca pogled koji nema cenu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ostrovica je izuzetan objekat kulturne baštine, bar bi tako trebalo da bude, jer se na vrhu naziru ostaci utvrđenog grada, čija tačna godina izgradnje, kao ni graditelj, nisu poznati. Pretpostavlja se da potiče još iz antičkog perioda. Razni istorijski podaci nam govore, da su se u okviru grada, sklanjali dubrovački trgovci i rudari iz okolnih rudnika, u periodu sukoba između Stefana Dečanskog i Vladislava II, posle smrti kralja Milutina.

Ostrovica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem.

Uspavani vulkan se krije u srcu Srbije: Ove fotografije ostaviće vas bez daha Rina
 

Nekoliko napomena ako rešite da idete na Ostrovicu:

Na Ostrovicu idite SAMO kada je lepo vreme. Kišica, rosa, blag mraz i sl. mogu da učine poslednji deo uspona neprohodnim jer stene obrasle mahovinom mogu postati opsano klizave.

Ako se plašite visine, preskočite poslednji deo uspona. I dalje možete da uživate u prvoj polovini treka ali ni ne pokušavajte da osvojite vrh.

Ovde će vam značiti obuća koja ima dobar đon i ne kliza se.

Čak i ako nemate problem sa visinom, budite dodatno oprezni. Poslednji deo uspona je jako strm. Pre nekoliko godina su postavljeni metalni klinovi i sajle koji značajno pomažu pri usponu.

Inače, cela staza je jako detaljno markirana i upućuje vas na najlakši put uz i niz Ostrovicu.

Komentari(0)

Loading