Veliki vrh pleni svojom lepotom: Idealno mesto za porodični odmor i aktivan turizam

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Zapadni deo Srbije jedan je najpopularnijih i najposećenijih, a tome svakako doprinose atraktivne planine poput Zlatibora, Tare i Zlatara. Poslednjih godina idealnim za porodični odmor pokazao se upravo Zlatar.

Veliki vrh pleni svojom lepotom: Idealno mesto za porodični odmor i aktivan turizam
Rina

Ovu srpsku planinu odlikuju izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine. Idealna za porodični odmor, ali i za aktivan turzam, jer je doći do pojedinih vidikovaca sa kojih se pruža veličanstven pogled na meandre Uvca prava avantura.

"Vidikovac Veliki vrh od centra Zlatara udaljen je oko dvadesetak kilometara. Do njega vodi živopisan planinski put, a do krajnjeg odredišta možete doći samo terenskim vozilima što je izuzetan adrenalinski doživljaj. Sa uređenog vidikovca pruža se pogled na fantastične menadre, a prizori su kao sa najlepših razglednica. Osim vožnje i dzip tura, posetioci na Zlataru mogu da uživaju u adrenalisnkoj viožnji kvadovima i tako obići nepristupačne planinske predele“, rekao je za RINU Branko Pucarević direktor TO Zlatar.

Kao poseban turistički biser u ovom kraju nalazi se selo Štitkovo, koje ima veliko kulturno-istorijsko bogatstvo. Ušaškano na padinama Zlatara novovaroško ovo selo je svojvrsan muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Na prostranim livadama sve do reke Tisovice kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka. Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nijemogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili dakad muškarci odu u rat da će neprijatelj upasti u domove", kaže Pucarević.

Nekada je selo brojalo pet stotina stanovnika, a danas je tu samo nekoliko meštana koji usputnim prolaznicima prepričavaju legende vezane za ovaj kraj. Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršeno je u turisitičku ponudu planine Zlatar.

 

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading