Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Najlepša mesta u Srbiji su neispričana priča odvajkada. A znate li zašto?

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta
Shutterstock

Zato što se Srbija nalazi na raskrsnici Evrope i Azije, i veliki deo njene kulture odražava ove raznolike uticaje. Srpska kuhinja spaja elemente sa Mediterana, Balkana i iz jugozapadne Azije. Srpski festivali slave sve, od vekovne tradicije do najnovije muzike, a vizantijska, romanička i barokna arhitektura mogu se naći među istaknutim manastirima u zemlji.

Srbija je pomalo zanemareni dragulj istočne Evrope, a opet mesto gde se gostoprimstvo provlači u svaki duhovit razgovor u svakom kafiću na uglu.

Kada se govori o tome koja su najlepša mesta u Srbiji, potrebno je malo više vremena kako bi se i nabrojala, čak smo pitali i veštačku inteligenciju koja su najlepša mesta u našoj zemlji.

Od prelepih planina preko valovitih brda, do užurbane metropole, Srbija je puna prijatnih iznenađenja. Srbija je zapanjujuće lepa zemlja koja se ponosi svojom vezom sa prirodom, ljubavlju prema prirodi i svojim bogatim nasleđem. U tom pogledu, geografija i pejzaži koje ćete videti u Srbiji odražavaju to gde je zemlja bila i kuda je krenula.

Jednodnevni ili vikend izleti u manja sela i gradove van Beograda ili Novog Sada pokazaće vam pravu tradiciju naše zemlje. Zato, ne časimo časa, već krenimo u istraživanje idealnih mesta koja vredi posetiti.

Najlepša mesta u Srbiji koja možete posetiti vikendom

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Shutterstock/Resavska pećina
 

Resavska pećina je jedno od mesta koje možete obići tokom vikenda. Smeštena je na dvadeset kilometara od Despotovca. Resavska pećina nudi svojim posetiocima zanimljivosti koje će ih ostaviti bez daha.

Ona je poznata po svojim dvoranama koje su ispunjene pećinskim nakitom u žutoj, beloj i crvenoj boji. Odnedavno Resavska pećina nudi i zabavu u vidu Avantura parka na otvorenom, a u njenoj neposrednoj blizini nalaze se i manastiri Resava, Ravanica i Zlatenac, kao i Lisini vodopadi i Veliki buk.

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja Homoljskog kraja ali i cele Srbije. Nalazi se u istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice.

Prema našem mišljenju, vrelo je jedno od najlepših mesta u Srbiji i definitivno omiljena destinacija mnogih, posebno u danima vikenda.

Lista “Najlepša mesta u Srbiji” ne bi bila potpuna bez Lepenskog vira. U pitanju je arheološko nalazište koje se nalazi 16 km severno od Donjeg Milanovca i deo je kulturno-istorijske celine u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Lepenski vir je idealan za vikend-putovanje.

Idealna mesta za odmor i opuštanje

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Printscreen/Instagram
 

Banje u Srbiji su bogate termalnim i lekovitim izvorima, okružene su čistom prirodom i samim tim su idealne za odmor i opuštanje. Možete se odlučiti za duži odmor, kako sami, tako i sa decom, a možete sebi priuštiti u vikend-odmor u nekoj od mnogobrojnih banja koje naša zemlja ima.

Kada su banje u pitanju, svako koga pitate koja su najlepša mesta u Srbiji reći će vam da su to neke od sledećih banja – banja Vrdnik, Vrnjačka banja, Sokobanja, kao i Prolom banja. Svaka od njih poseduje odlične hotele koji gostima nude nezamenljivo iskustvo.

Od dostupnih spa-sadržaja posebno su zanimljivi parno kupatilo, bazeni, saune, masaže čokoladom, biljnim uljima i prirodnim preparatima. Pored njih, u ponudi ćete naći i klasične masaže, kao i terapeutske, koje će vam dodatno pomoći u opuštanju.

Najbolje destinacije za odmor sa decom u Srbiji

Putovanja sa decom i te kako mogu biti naporno iskustvo ukoliko svaki njihov trenutak nije dobro i kvalitetno isplaniran. Upravo je iz tog razloga svakom roditelju potrebna kvalitetna destinacija, koja će deci, ali i celoj porodici, pružiti mnogo zanimacija.

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Shutterstock/stara planina
 

Ukoliko govorimo o letnjim mesecima, najbolje destinacije za odmor sa decom su definitivno Srebrno jezero, Sokobanja, Bovansko jezero, Štrand i letovanje u Novom Sadu, kao i brojni akva-parkovi širom naše zemlje.

Kada je zimski odmor u pitanju, tu nema dileme – Zlatibor, Tara, Kopaonik, Stara planina.

S obzirom na to da govorimo o tome koja su najlepša mesta u Srbiji a da su i odlična za opuštanje sa proodicom ili prijateljima, ne možemo izostaviti ni sledeće.

Za avanturu pod zvezdama: Ovo su najbolja mesta za kampovanje

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Shutterstock/Srebrno jezero
 

Šta je lepše od cvrkuta ptica ujutru i buđenja sa prvim sunčevim zracima? Ništa. Upravo zato je kampovanje idealno za svakog ljubitelja prirode.

U Srbiji postoji nekoliko lokacija idealnih za ovu vrstu odmora. U pitanju su:

Kamp Bezdan
Eko-kamp Fruška gora
Zornića kuća
Kamping odmorište Drina
Kamping ZIP
Kamp Bela Crkva
Kamp "Filipov breg" Zlatar
Srebrno jezero

Najlepša mesta za kupanje

Srbija krije bisere prirode i kupališta gde takođe možemo da uživamo u sunčanju, čistoj vodi, odmoru u prirodi i jednostavno dišemo punim plućima.

Najlepša mesta u Srbiji su ujedno i najposećenija, te stoga nemojte da vas čudi što su brojna kupališta svakog leta prepuna.

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Rina
 

Zaovinsko jezero
Zavojsko jezero
Lido
Bela stena
Tekija
Borsko jezero
Vlasinsko jezero
Peskara
Srebrno jezero
Palićko jezero

Najlepša mesta u Srbiji za zaljubljene

Kada govorimo o romantici, verujemo da vam prvo padaju na pamet odmori u hotelima, cveće, sveće, pokloni. Međutim, mi smo odlučili da vam predstavimo najlepša mesta u Srbiji za zaljubljene.

Znate, Srbija ima toliko romantičnih predela, sela i gradića, jezera, smeštajnih kompleksa na planinama, da nećete znati za koji pre da se odlučite.

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Shutterstock/Dvorac Fantast, Bečej
 

Zato smo tu mi.

U nastavku ćemo vam navesti neka od idealnih romantičnih destinacija, koje su “na korak od vas”.

Dvorci u Vojvodini
Čarobna jezera
Etno-sela
Izletišta
Romantične ulice
Parkovi
Vodopadi

Najlepša mesta u Srbiji za venčanja

Venčanje na otvorenom može biti zaista romantično, nesvakidašnje i bajkovito. Nudimo vam spisak najlepših mesta u Srbiji za venčanje.

Najlepša mesta u Srbiji: Od vikend-izleta do romantičnih utočišta Shutterstock
 

Poslednjih godina sve se više traže ovakvi “prostori” na otvorenom. U pitanju su mali, veliki, ravni, šumoviti, pored reke ili jezera, na vrhu planine, tik uz luksuzni restoran ili kao deo nekog od njih.

Jasno vam je da je Srbija puna prirodnih lepota koje mogu da se iskoriste za nečiji specijalan dan, zato hajde da vidimo koja su to najlepša mesta u Srbiji i za venčanje.

Dvorac Fantast
Petrovaradinska tvrđava
Kalemegdan
Kaštel Ečka
Manastir Mileševa
Botanička bašta “Jevremovac”

Prirodni pejzaž Srbije je zadivljujući spoj mirnih reka, čvrstih planina i magičnih nacionalnih parkova. Odlazak do Gvozdene kapije, najdublje klisure u Evropi, sigurno će pružiti neverovatne vidikovce i pogled na reku Dunav.

Želite mirnu šetnju, odmor i relaksaciju. Većina banja će vam odgovoriti na zahteve.

Spremni ste da zamenite svoje gradske cipele za planinarske čizme leti i ski-opremu zimi? Uputite se na neku od planina, uživaćete.

I na kraju svega, shvatićete da nigde nema lepše, mirnije i prirodnije nego u našoj zemlji. Zemlji Srbiji.

(b92)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading