Lekovita banja na obali slanog jezera: Mesto legendi i rehabilitacioni centar Srbije VIDEO

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Banja Rusanda nalazi se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta.

Lekovita banja na obali slanog jezera: Mesto legendi i rehabilitacioni centar Srbije VIDEO
Shutterstock

Na svega 17 kilometara od Zrenjanina, u okviru naselja Melenci, pokraj jezera Rusanda leži ova poznata banja. Ovo jezero pruža neverovatne lekovitosti što doprinosi tome da se ona izdvaja od ostalih banja u našoj zemlji.

Istorija Rusandske banje

Od davnina se govori o lekovitosti rusandskog blata, mnoge legende i narodne priče o ovoj banji, prenose se decenijama sa koleno na koleno. Jedna od njih vezuje se za devojku Roksandu, koja je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove. Po drugoj legendi guščarici su bežale guske na drugu obalu i dok je hodala po jezeru i mulju izlečila je reumatizam. Steva je čuvao svinje, koje po letnjoj vrućini nisu napuštale jezero, pa je Steva morao da ih potera i gacajući po blatu je primetio da mu je nestala šuga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naziv Melenci potiče od turske reči melisa, što u prevodu znači lek.

Godine 1867. lekovitost ove banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Bečki stručnjaci su bili fascinirani kvalitetom vode i blata, i upoređivali su banju Rusandu sa tada nadaleko poznatim banjama Marienbad i Francesbad. Oni su utvrdili da se u hemijskom sastavu blata i vode nalaze: natrijum, natrijum-slufat, natrijum karbonat, sumporna kiselina, kalcijum, magnezijum i mnogi drugi minerali.

Danas je banja Rusanda Specijalna bolnica za rehabilitaciju i predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova ovog tipa u našoj zemlji.

Lekovita svojstva banje Rusande

Zdravstveni turizam ovde ima najdužu tradiciju, a kvalitetan peloid, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju Rusandi visok stepen tržišne konkurentnosti.

Zadaci rehabilitacije kada su u pitanju ove oblasti jesu da očuva ugrožene funkcije organizma, uspostavi oštećene funkcije, nadoknadi izgubljene funkcije kroz razvijanje preostalih sposobnosti i da, ukoliko se druge opcije izuzmu, prilagode osobu na invalidnost.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece.

Kako doći do banje Rusande?

Zrenjanin je najveći grad koji se nalazi u blizini Rusande, a od prestonice naše zemlje udaljena je nepunih 100 kilometara. Put koji vodi do nje je magistralni put Beograd – Zrenjanin – Kikinda, ili ako idete iz pravca Novog Sada, onda samo Novi Sad – Kikinda. Ovi magistralni putevi su veoma prohodni, te se smatra da ona ima povoljan turistički položaj.

(b92)

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

maglič

Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad

Turizam

12:00

14 jun, 2024

Mladi arheolog, Miloš Sretenović, sa diplomom u rukama obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega je ostavila Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, tako da kada se vratio u beogradsku kancelariju više ništa nije bilo isto. Intenzivno je počeo da razmišlja da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario. Podno zidina srednjovekovne trvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine od oko pet hektara i tu napravio jedinstveni volenterski kamp u regionu – Magličgrad. Do sada je kroz Magličgrad prošlo oko 200 volontera iz čitavog sveta.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading